Satte 3G-fartsrekord i Norge

- Vi blir våte i øynene av farten vi oppnådde, sier Network Norway.

Satte 3G-fartsrekord i Norge

- Vi blir våte i øynene av farten vi oppnådde, sier Network Norway.

En kilde tipset digi.no om at Mobile Norway, telesamarbeidet mellom Network Norway og Tele2 prøver ut sin første 3G-basestasjon på Helsfyr i Oslo.

Dette lover godt for selskapene som lenge har planlagt å bygge Norges tredje landsdekkende mobilnett.

Direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway åpner med å le lenge og godt, en skikkelig bamselatter, når vi konfronterer han med opplysningene.

- Dette er bare snakk om en test, men det er ganske gøy. Under utprøvingen har vi oppnådd den raskeste overføringshastigheten på 3G i Norge.

Farten de oppnådde var 21,6 megabit i sekundet, ifølge Guldberg.

- De fleste mobilnettene kjører 7,2 megabit, men ikke legg mer i dette enn at vi har forsøkt å leke oss litt. Dette er bare en labtest.

HSDPA-standarden (turbo 3G) skal kunne gi hastigheter opptil 14 megabit/s. Ytterligere fartsøkning er mulig gjennom teknologien HSPA+, ifølge Wikipedia.

Guldberg kunne ikke på stående fot opplyse om hva slags teknologi de har benyttet under utprøvingen.

Han understreker samtidig at utrullingen av landets tredje 3G-mobilnett ikke er i gang.

- Vi driver nå med planlegging for 3G og forbereder byggingen av kjernenettet. Handlingsplanen har en tidshorisont på to-tre år, men det avhenger av modellen vi lander på.

Guldberg ønsker ikke å fortelle mye om utrullingsplanen, fordi de akkurat nå er i samtaler med både teknologileverandør og finansieringspartner. Signaturen er ikke langt unna, kan han imidlertid avsløre.

- Vi vil jobbe mye med å forberede radioplanlegging og kjernenett i 2010. Utrullingen av basestasjoner vil hovedsakling skje i 2011.

Turbo 3G-glis: Tom Guldberg er direktør for samfunnskontakt i Network Norway.
Turbo 3G-glis: Tom Guldberg er direktør for samfunnskontakt i Network Norway.

Mye skal ha løsnet for planene siden i sommer. Initiativet om å bygge eget landsdekkende mobilnett var den gangen truet, både av finanskrisen og utsikter til lavere avkastning på investeringene.

Post- og teletilsynet ville sette ned termineringsavgiften, som er avgiften selskapene kan ta fra andre mobilselskaper for å videreformidle deres trafikk i eget nett. Nedsettelsen ble imidlertid påklaget til Samferdselsdepartementet, som omgjorde vedtaket.

- Det har utviklet seg i veldig positiv retning. Allerede i juni i år, etter bare to og et halvt års drift, begynte Network Norway å vise sorte tall på driften. Det er klart at vi har blitt mer attraktive i finanskretser. I tillegg har finansmarkedet roet seg. Situasjonen er nå helt annerledes.

Guldberg er ikke med på å avblåse finanskrisen ennå, men sier de opplever atskillig større vilje fra partnere som vil være med å finansiere utbyggingen av mobilnett nå.

- Artig at dere fikk nyss i utprøvingen. Vi blir våte i øynene når vi ser farten vi oppnådde. Det var et rørende øyeblikk for oss som er opptatt av teknologi.

    Les også:

Til toppen