TELEKOM

Satte ny fartsrekord over telefonkabelen

Ericsson viser at det fortsatt er mer fart å hente fra DSL-teknologien.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. mars 2009 - 14:22

Ericsson kunngjorde i dag at selskapet under en demonstrasjon av en VDSL2-basert teknologi har oppnådd dataoverføringshastigheter på mer enn en halv gigabit per sekund. Dette over distanser på 500 meter.

Normalt er 100 megabits per sekund den teoretiske maksimalhastigheten for VDSL2 over kabellengder på 500 meter. Ericsson har oppnådd den høye hastigheten ved å bunte seks tvunnete parkabler, samt å ta i bruk den nyeste teknologien for kansellering av krysstale, også kalt vektorisert VDSL2.

Ericsson mener denne kombinasjonen av teknologier er egnet for tilknytning av kunder til fibernett samtidig som man bruker eksisterende kobberkabler det siste stykket.

Trolig er det først og fremst bedrifter som vil kunne få glede av denne løsningen, for det er begrenset hvor mange kobberpar som rullet ut til vanlige boliger. Ericsson nevner dessuten at metoden kan utnytte eksisterende kobbernettverk til basestasjoner for mobilnett. Teknologier som HSPA og LTE skal kunne lavere høyere samlet båndbredde enn det som vanligvis forbindes med for eksempel ADSL2+, ikke minst oppstrøms.

Standarder for VDSL2 og bunting av linjer er allerede tilgjengelige. Ericsson oppgir at standardisering av vektorisering fortsatt pågår og ventes ferdig innen slutten av 2009.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.