BEDRIFTSTEKNOLOGI

Satte ny rekord med tallet pi

En japansk superdatamaskin har regnet ut π med ekstremt mange desimaler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2009 - 15:29

Tallet pi er viktig i geometrien, og det har vært viktig å finne en nøyaktig verdi for tallet, som representerer forholdet mellom omkretsen og diameteren i en sirkel.

Man kan likevel lure på hva den praktiske nytten av beregningen som forskere ved det japanske Universitetet i Tsukuba nylig har utført ved hjelp av superdatamaskinen T2K Open Supercomputer, som ligger på 47. plass på Top 500 Supercomputer Sites-listen.

Ifølge Examiner.com greide maskinen i løpet av en økt på 73 timer og 36 minutter å beregne π som 3 etterfulgt av 2 576 980 377 524 desimaler.

Den forrige rekorden ble satt i 2002 av Hitachi og forskere ved Universitetet i Tokyo. Da ble det utregnet en verdi for pi med 1,2 billioner desimaler, under halvparten så mange som den nye rekorden.

T2K Open Supercomputer ved Universitetet i Tsukuba.
T2K Open Supercomputer ved Universitetet i Tsukuba.

Ifølge Wikipedia skal tallet pi ha blitt brukt bevisst helt siden Kheopspyramiden ble bygget mer enn 4500 år siden. Men da med en noe lavere nøyaktighet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.