Savner ung innovasjon innen programvare

Tidligere Oracle-guru Ray Lane mener oppstartene innen programvare er for lite innovative.

Med fremveksten av programvare i åpen kildekode, hvor inntektene for det meste hentes ut på tilleggstjenester og ikke på salg av selve lisensen, står store deler av programvareindustrien overfor store utfordringer.

En av partnerne i et av verdens mest anerkjente ventureselskap, Kleiner Perkins Caufield & Byers, sier at programvareselskapene må bli mer innovative hvis de skal klare seg.

– For ikke å bli knust av de store programvareselskapene som Oracle og IBM må mindre programvareselskaper bli mer innovative, uttalte Ray Lane på konferansen Software 2006 i USA tirsdag denne uken.

Lane har tidligere vært nestsjef i Oracle og er nå partner i et av verdens mest anerkjente ventureselskap, Kleiner Perkins Caufield & Byers. Sammen med Sequoia Capital står disse ventureselskapene bak det fleste store teknologiselskapene som har sprunget ut fra Silicon Valley.

Kleiner Perkins har blant annet finansiert og fått frem selskaper som Google, PalmOne, Juniper Networks, Amazon, Citrix, Netscape, Tivoli, Macromedia, America Online (AOL), Sybase, Electronic Arts (EA), Symantec, Wyse, Sun, Quantum og Lotus.

Lane er bekymret for at nye oppstartsselskaper ikke er innovative nok til å ta opp kampen med de etablerte aktørene.

– Jeg tror fortsatt at innovasjon er essensielt. Du konkurrerer med store aktører som har større lommebøker enn deg, uttalte Lane.

Ifølge Lane går 80 prosent av omsetningen i programvarebransjen til de største aktørene som Microsoft, Oracle, SAP og IBM.

– Jeg tror at ut av de mange tusen oppstartsselskapene som får finansiering, er det bare en brøkdel av dem som virkelig bedriver fundamental innovasjon. Det betyr at det er 5 000 eller flere børsnoterte selskaper som ikke helt vet om de konkurrerer med markedslederen i segmentet eller mot pågående oppstartsselskaper, sa Lane på konferansen ifølge Red Herring.

Til toppen