BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sayonara San Francisco

Les Skrivervik Datas Ann Kristin Bentzens hyllest til Java, basert på inntrykkene fra verdens største Java-begivenhet, JavaOne, som gikk av stabelen i San Francisco i begynnelsen av april.

Av Ann Kristin Bentzen i Skrivervik Data
18. apr. 1997 - 11:30

JavaOne tar av

Med over 9000 deltagere, 300 utstillere og 85 tekniske seksjoner, tegner JavaOne konferansen, som arrangeres for andre året på rad, til å bli en kjempesuksess her i San Francisco. Antall besøkende utviklere har økt med 5.000 fra i fjor, og antallet tekniske seksjoner er tredoblet. Oppmerksomheten er til de grader rettet mot JavaOne konferansen, som sågar har inspirert ordføreren i byen til å døpe den tre dager lange konferansen for Java-uken.

Ingen i San Francisco kan ha unngått å få med seg at Java er "the big happening". I disse dager legges Java-malen for de neste 12 måneder, og utviklere fra hele verden suger til seg de siste nyheter om Java-løsninger og produkter.

Java, som i utgangspunktet var et programmeringsspråk for å friske opp web-sider på Internett, har fått en utbredelse ingen kunne drømt om. På under to år har har hele 400.000 utviklere tatt i bruk Java som en seriøs programvare, mens IDC anslår at dette tallet vil dobles innen utgangen av 1998. Bare i løpet av marsmåned ble det registrert 300.000 nedlastinger av den nye versjonen av utviklingsverktøyet Java developer kit 1.1 (JDK), og web-sider som lages i Java dobles hver 6. måned. 162 universiteter bruker Java i sin undervisning, der blant annet universitetet i Bergen er en av pionérene.

Også Java reklameartikler har tatt helt av. I en større butikk på konferansesenteret finner vi Java på t-skjorter, krus, skinnjakker, belter, sko, vesker og olaskjorter. Den lykkelige klesagenten for java-produktene anslår

at de i løpet av den tre dager lange konferansen vil kunne tjene rundt $150.000!

- Java-applets er gratis for alle. Inntjeningen ser ut til å komme gjennom reklameartikler, sier toppsjefen Scott McNealy spøkefullt.

I følge visepresidenten i JavaSoft, John Mitchell, blir den største utfordringer for JavaSoft (en selskapsenhet i Sun som utvikler og markedsfører Java) fremover å holde tritt med utviklingen samt dekke den store etterspørselen for Java-installeringer. JavaSoft ble etablert i januar 1996 med 40 ansatte. I dag - et drøyt år senere - teller antall ansatte 400, mens målet er 600 innen utgangen av 1997.

JavaOne erklærte 1996 som det store klientåret.1997, derimot, er året når klientbegrepet blir utvidet langt utover den vanlige desktop-en. Vi ser Java på vei oppover i systemene til mainframe og enterprise, og ned til innebygget Java i smartkort, telefoner og web-tv.

Over 80 JavaStations er i anledningen rigget opp på JavaOne-konferansen med en mengde forskjellige applikasjoner. Hele installasjonen skal ha blitt gjennomført på mindre enn én dag. På disse NC-ene ble virksomhetskritiske java-applikasjoner demonstrert under konferansen for over 8.000 mennesker. På Hacker's Lab finner vi 30 JavaStations, der ivrige deltagere sjekker sine e-mail, surfer på weben og studerer forskjellige Java-applets og siste nytt av teknologien.

100 % pure Java

På den første konferansedagen stod flere uavhengige partnere frem og presenterte sine programmer som 100 prosent ren Java etter bruk av omfattende tester med verktøy og teknologi utviklet av Sun. Partnere som har kommet gjennom nåløyet til Suns "100% Pure Java Program" kvalifiserer seg til den fremste kursing og oppfølging på Java, i tillegg til at de kan markedsføre sine produkter på TV, CD-ROMs og on-line til en sterkt redusert pris.

Å ha gjennomført Java-programmet gir partnere og deres kunder et garantistempel på at programvarekoden, klassebiblioteker og API-er utelukkende er skrevet i plattformuavhengig Java samt at programmene uten problemer skal kunne kjøres på samtlige Java-kompatible plattformer. Dette gjelder også fremtidige systemer som kan være alt fra supercomputere og ned til forbrukerrelaterte enheter som telefoner og smartkort.

Sun har over 100 betydningsfulle ISV-ere som blant annet IBM, Netscape, Novell, Oracle og Corel som støtter det "100 % rene Java programmet." Flere av disse har allerede kvalifisert seg til sertifikatet.

- Dette gir både våre utviklere og kunder en garanti på at vi kan følge opp Suns slagord: "Write once, Run anywhere", sier visepresidenten i divisjonen Internet Service Software hos IBM, Patricia Suelz.

JavaPC

Java PCen ble offisielt lansert i går. Med en programvareteknologi fra Sun kan nå eldre DOS PC-er med letthet konverteres til nettverks-computere. JavaPC vil bli tilgjengelig i løpet av 1997 og vil koste under $100. Den inkluderer HotJava Views, brukerprogramvare som e-mail, kalender, adressebok og internett-aksess, foruten Java Virtual Machine og klassebiblioteker.

JavaPC kjører selvfølgelig Java-applikasjoner, samtidig som den er ekstremt fleksibel ved at brukeren selv kan

velge mellom JavaPC miljø eller Windows og Dos plattformer som allerede er installert maskinen. Med JavaPC kan dermed større bedrifter spare millionbeløp ved å konvertere utrangerte PCer til NCer som krever minimalt med vedlikehold og samtidig åpner alle muligheter for programvareoppgraderinger.

Java Sound

Overføring av lyd over Internett tok et skritt fremover i dag med lanseringen av Java Sound. Denne teknologien har Sun plukket opp fra Silicon Valley firmaet HeadSpace, som ledes av rockestjernen Thomas Dolby. Java Sound muliggjør overføring av CD-kvalitets lyd over lavhastighets Internett-forbindelser.

Sterkere Java plattform

En roadmap for Java Developer Kit (JDK) med en sikrere Java-arkitektur, sterkere ytelse og et nytt klassebibliotek, foreligger nå og vil bli et viktig bidrag til et enklere og mer effektivt grafisk brukergrensesnitt. I tillegg kommer Runtime for Windows som åpner for en just-in-time kompilator som gir utviklere aksess til den siste versjonen av JDK. Runtime for Windows basert på JDK 1.1 vil være tilgjengelig til gratis nedlasting i løpet av sommeren på http://java.sun.com.

JavaBeans et stort skritt frem

Til tross for at JavaBeans ikke er eldre enn 10 måneder, finnes det allerede et stort utvalg av JavaBeans-kilder. JavaBeans Development Kit (BDK 1.0) kan nå gratis lastes ned fra http://java.sun.com/beans. BDK har alt du trenger å vite om JavaBeans-komponenter og om hvordan du tester og utvikler dine egne Beans. Den inneholder full support til JavaBeans API-er (application programming interface) og kan også teste og evaluere drift, kildekoder og dokumentasjon.

JavaBeans API-er gir anledning til å utvikle gjenbrukbare komponenter i programvare som sluttbrukeren kan sette sammen ved hjelp av verktøy fra for eksempel Borlands JBuilder, IBMs visualAge eller SunSofts Java Workshop.

Flere industriledere lanserte spennende JavaBeans-løsninger ved JavaOne konferansen. Lotus' InfoBuss teknologi gjør det mulig for Beans å utveksle data uten ekstra programmering, noe som gjør det både enklere og bedre å utvikle kraftige, interaktive applikasjoner.

Innebygget Javakraft overalt

Snart kan vi finne Java i millioner av elektroniske enheter som telefoner, lommecomputere, printere og smartkort. Med PersonalJava og EmbeddedJava er Sun i ferd med å komme i mål med sin strategi om å få Java-kraft inn i alle tenkelige enheter. Det raskt voksende markedet for nettverks-computere og forbrukerartikler vil være spesielt interessante segmenter.

Scott McNealy demonstrerte i sitt hovedinnlegg på JavaOne konferansen et mulig eksempel på en tynn java-klient ved å vise frem et Swatch-ur. Dette uret brukes i dag ved alpinanlegg i Sveits. Skikjøreren iført et slikt swatch-ur, viser ganske enkelt frem sitt ur ved betalingen til skiheisen. Computeren i heisen registrerer prosessoren i uret og debiterer skiløperen for en heisebillett.

- Java redefinerer hva en computer er, og åpner døren for en helt ny klasse av produkter, sier ansvarlig for java-arkitekturen i JavaSoft, Jim Mitchell. Sun har designet PersonalJava for produkter som kan kobles til nettverket fra hjemmet, mobilen eller kontoret. Produktene har en skjerm, men ikke nødvendigvis tastatur eller mus.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.