Scali gjenoppretter balansen med Itanium

Klynger av Itanium-prosessorer har hittil lidd av manglende balanse mellom prosessorkraft og den interne båndbredden. Scali mener å ha løst dette ved å øke båndbredden til 300 MB/s.

Klynger av Itanium-prosessorer har hittil lidd av manglende balanse mellom prosessorkraft og den interne båndbredden. Scali mener å ha løst dette ved å øke båndbredden til 300 MB/s.

Norske Scali AS lager programvare for å bygge Linux-baserte supermaskiner ved å kople sammen - klynge - standard prosessorer gjennom SCI-kort ("scalable coherent interface") fra en annen norsk leverandør, Dolphin Interconnect.

Scali nytter en standard kjent som MPI - "message passing interface" - for å formidle data mellom prosessorene. Fysisk sett koples prosessorene sammen i et gitter der hver prosessor har direkte forbindelse til fire andre. Teknologien skalerer opp til flere tusen prosessorer, og er spesielt egnet for tunge regneoppgaver. Scali og Dolphin kan levere løsninger med supermaskinytelse til så lav pris at forskningsmiljøer kan ha egne maskiner framfor å vente i kø for å kjøre sine simuleringer på store fellesanlegg. Meteorologisk Institutt i Oslo kjøpte i juni en beskjeden ti-noders maskin som skal levere daglige prognoser på luftforurensning i hovedstaden.

Hittil har Scalis MPI vært i stand til å sørge for nok intern båndbredde i forhold til regnekraften i prosessoren. Itanium er derimot så kraftig at båndbredden ble for liten. Et nært samarbeid med Intel Corporation har gjort det mulig å finne fram til en løsning som øker båndbredden til over 300 MB/s, og gjenopprette balansen.

Den nye løsningen er innarbeidet i Scalis MPI-løsning ScaMPI, og skal integreres i neste utgave av selskapets samlepakke, døpt SSI 3.0. En foreløpig utgave av SSI 3.0 er tilgjengelig fra Scalis nettsted.

- For oss er dette et gjennombrudd, forsikrer Øystein Gran Larsen i Scali til digi.no. - Det meste vi kunne fikse tidligere var 260 MB/s. Vi kan trygt si at innen klynger, er det ingen som kan vise til tilsvarende ytelse.

Til toppen