Scania får GSM-intranett

Lastebilprodusenten Scania blir ett av de første selskapene i verden som tar i bruk GSM mobilteknologi i et virtuelt privat nett (VIP-nett). Prosjektet blir en prøvestein på Telia og Ericssons teknologisamarbeid innen utvikling av systemer for sikker intranettaksess via GSM.

Lastebilprodusenten Scania blir ett av de første selskapene i verden som tar i bruk GSM mobilteknologi i et virtuelt privat nett (VIP-nett). Prosjektet blir en prøvestein på Telia og Ericssons teknologisamarbeid innen utvikling av systemer for sikker intranettaksess via GSM.

Det månedlange prøveprosjektet starter i disse dager og vil i første omgang omfatte informasjons- og markedsføringsavdelingen ved Scania-konsernets hovedkontor i Sverige. De ansatte vil, via sine bærbare PCer, få full tilgang til Scanias intranett, inklusive konsernets virksomhetskritiske applikasjoner.

- Det blir stadig viktigere for folk å kunne få tilgang til sine desktop-applikasjoner og kommunisere mens de er på reise i utlandet, sier Niklas Zandelin ved Scanias kommunikasjonsavdeling som selv utvikler ny IT-teknologi. Han karakteriserer det nye Scania-systemet som "et gjennombrudd" for virksomheten, som nå får sikker trådløs tilgang til virksomhetens intranett over det digitale GSM-nettet.

I dag står mobiloperatører over hele verden ansikt til ansikt med brukernes krav om stadig nye og innovative tjenester - spesielt innen mobil datakommunikasjon. I denne utviklingen står GSM-teknologien sentralt.

- Det er ingen tvil om at GSM er her for å bli i mange år framover, sier produktsjef Olle Källström ved Ericsson i Kista, som er godt fornøyd med å ha fått den globale (mobil)operatøren Telia med på laget. Nå satser den svenske statens telekomselskap tydeligvis også sterkt på intranett over mobile kommunikasjonskanaler.

- Vi kan naturligvis ikke unngå å se den enorme dynamikken som skjer innen intranettmarkedet, og som mobiloperatør har vi et uttalt mål å ligge i fremste rekke innen denne utviklingen. Det er en besnærende tanke at du nå kan få tilgang til all informasjon på din virksomhets lokalnett og intranett uavhengig av tid og sted, sier Mats Gustafsson ved Telias utviklingsavdeling. Den nye teknologien betyr både redusert tid for samtaleoppsett og høy grad av sikkerhet i overføringene, sier han.

Løsningen for kobling av tale, data og VIP-nett-tjenester som Ericsson og Telia har utviklet for Scania kan overføres til andre GSM-operatører uten store tilpasninger, skal vi tro teknologibeskrivelsen som er lagt ut på Ericssons hjemmesider. Systemet tilbyr direkte digital forbindelse til virksomheters intranett enten via leide linjer eller over Internett. Det betyr også raskere kommunikasjonsoppsett enn tradisjonelle metoder basert på analog modemteknologi, som ofte har en oppkoblingstid på opptil 30 sekunder.

VIP-nett, eller virtuelt privat nett, gjør det mulig å opprette "interne telelinjer" mellom ulike avdelinger og/eller samarbeidspartnere. VIP-nett gir lavere kommunikasjonspriser på strekninger der trafikkvolumet er ekstra høyt.

Til toppen