BEDRIFTSTEKNOLOGI

Scenario: Kraftig verktøy for store prosjekter

De riktig store utbyggingsprosjektene krever mye forarbeid og grundige analyser. Både utbyggingen av Gardermobanen og nye prosjekter i Nordsjøen benytter seg av Scenario. Programmet er også meldt på til Rosings kreativitetspris.

Liv T. Mytting
18. des. 1997 - 14:37

Aka og Kværners Snorre2-utbygging i Nordsjøen, Philips' utbygging av Ekofisk og Gardermobanen er noen av de største utbyggingsprosjektene som foregår i Norge. De benytter alle programmet Definitive Scenario fra TerraMar informasjonssystemer AS (TMS).

Definitive Scenario er et kraftig verktøy for analyser av prosjekter hvor usikkerheten knyttet til resultatet er stor. Programmet gir et grafisk bilde av risikoprofilen og brukes blant annet til å foreta risikoanalyser, lage modeller for gjennomføringen av et prosjekt eller modellere nedbrytning av kostnader.

Øyvind Tendal hos TerraMar Informasjonssystemer, forteller til digi.no at de ansatte i TMS er inne som konsulenter både hos NSB og Telenor når det gjelder investerings- og markedsanalyser. Gardermobanen ønsker han ikke å kommentere i detalj. - Dette er et stort prosjekt hvor det har blitt gjort analyser i det vide og brede, og her var det akkurat Romeriksporten som gikk feil. Alle som er involvert i tunnelutbygging vet hvilken komplisert prosess dette er, sier han.

Videre forteller han at programmet simulerer prosjekter grafisk og foretar en analyse av ulike utfall.

- For alle usikre variable legges det inn tre tall, en pessimistisk verdi, en optimistisk verdi, og en normalverdi. Når prosjektet så simuleres, plukker programmet tilfeldig blant disse tallene og summerer opp. Når du får resultatet, finner du den variabelen som påvirker mest, sier Tendal.

Ut fra dette er det også mulig å finne ut hvor man skal gjøre forandringer for å få størst mulig gevinst. I utviklingen av programmet har TerraMar lagt vekt på brukervennlighet, slik at det ikke skal være nødvendig å grave seg ned i tallrekkene for å få oversikt over prosjektet. Programmet ble lansert på ComDex-messen i Las Vegas i september, og ble der finalist som beste all-round produkt.

Programmet brukes mye innen offshore, kan Tendal fortelle. De ansatte i TerraMar bruker programmet i sin konsulentvirksomhet overfor store selskaper, mens firmaer som Philips Petroleum, Aker og ABB Offshore har egne små miljøer som benytter seg av verktøyet.

TerraMar har brukt relativt lang tid på å utvikle Definitive Scenario for et mer kommersielt marked.

- Selve utviklingen startet i 1988. Inntil 1995 fantes det kun for Mac-plattform og ble brukt i analytiske miljøer, men ikke kommersielt kjent. I 1996 startet så arbeidet med å få programmet inn i Windows-grensesnittet. Det er dette programmet TerraMar nå ønsker skal hedres med Rosing-prisen, samtidig som det skal ut på det kommersielle markedet, først og fremst i USA.

Tendal mener at markedet etterhvert har blitt modent for denne typen grafisk modellering, og at folk nå ser nytten av å gjøre beregningene grafisk.

- Vi mener verktøyet fortjener Rosing-prisen fordi det er programmert med avansert Windows-tilpasning i Microsoft Visual C ++ 5.0, med fullt OLE-grensesnitt mot andre programmer, sier Tendal. - I tillegg har programmet et grafisk brukergrensesnitt som bygger på influensdiagram-metoden, noe som ikke er vanlig for slike beregninger. Det er få andre som benytter slike diagrammer, men vi mener det er riktig i behandling av problemstillingene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.