Scharning: - Norden-strategien ligger fast

Samtidig som han legger frem rekordtall, utsetter Tom Scharning i PC-Systemer de lenge omtalte oppkjøpene selskapet skal gjøre i Norge, Sverige eller Danmark.

Samtidig som han legger frem rekordtall, utsetter Tom Scharning i PC-Systemer de lenge omtalte oppkjøpene selskapet skal gjøre i Norge, Sverige eller Danmark.

PC-Systemer la i dag frem nye rekordtall for selskapet. I 1998 solgte selskapet økonomiprogramvare og konsulenthjelp for 145,9 millioner kroner, en vekst på 60 prosent fra 1997. Men mye av veksten skyldes oppkjøpet av EMData, uten er hoppet redusert til 25,4 prosent. PC-Systemer satt igjen med 36,2 millioner kroner - en vekst på 34 prosent fra 1997. Tom Scharning og PC-Systemer sitter altså igjen med en krone for hver fjerde de selger for.

1999 ser enda hyggeligere ut fordi selskapet da ikke lenger vil rammes av delingsmodellen og kan fremføre underskudd fra 1998 på 5,5 milloner kroner. For mer detaljer, se nederst på siden.

Men de store oppkjøpene som skulle sørge for at PC-Systemer blir en skandinavisk programvareleverandør, lar vente på seg. Selskapet lovet tidligere å offentliggjøre et oppkjøp mot slutten av fjoråret. Så sa de første kvartal, men det er tydeligvis ikke så lett å finne noe på billigsalg.

I et intervju med digi.no like før jul fortalte styreformann i PC-Systemer, Christian Thommessen, at selskapet hadde lagt sine ambisjoner om oppkjøp i Sverige eller Danmark på is for i stedet å satse på norske bedriftsoppkjøp.

- Vi ser det ikke som like kritisk å ekspandere internasjonalt, sa Thommesen, som poengterte at det analysearbeidet PC-Systemer gjennomførte sist høst her hjemme og i utlandet, viser at Norge er det minst konsoliderte markedet for regnskapsprogramvare i Europa. Det blir derfor billigere å vokse i Norge.

Under dagens resultatfremleggelse i Oslo fremholdt imidlertid administrerende direktør Tom Scharning at de nordiske ambisjonene står ved lag.

- PC-Systemer vil være et ledende nordisk programvarehus innen 2002, sier Scharning, som varsler "oppkjøp av selskaper med god kundebase og behov for ny teknologi - i Norge og i utlandet".

- Vi har det imidlertid ikke travelt. Poenget er å finne selskaper som passer inn i vår eksisterende portefølje. I tillegg må selvfølgelig både vi og de vi eventuelt kjøper være fornøyd med prisen, sier Scharning, som opplyser at PC-Systemer "snakker med flere".

I likhet med selskapets styreformann er også administrerende direktør opptatt av at det er billigere å vokse i Norge enn utenfor landets grenser. Konsernet har fremdeles solid vekst på omsetningssiden og marginene holder seg flytende på rundt 25 prosent.

- Markedet for økonomisystemer er delt opp mellom hele 106 leverandører her i Norge. Om ett til to år vil tallet trolig være halvert, delvis som direkte følge av ny regnskapslov og år 2000, dels fordi mindre aktører spises av de store, spår Scharning.

PC-Systemer fortalte det samme under resultatfremleggelsen etter første kvartal i fjor og gav den gangen inntrykk at de vil handle raskere for å benytte muligheter som dukker opp.

For å styrke salget til små og mellomstore bedrifter varsler PC-Systemer at salgs- og forhandlerapparatet (180 stykker i dag) skal bygges ut videre, satsingen på Rubicon Sales Office skal forseres, samtidig som produktporteføljen basert på komponent-teknologi (Eidsvoll) skal videreutvikles.

- Teknologikomponenter skal selges gjennom Component Solutions (nå et heleid datterselskap av PC-Systemer, red.anm.) til andre programvareleverandører som trenger ny teknologi samt til store systemintegratorer og konsulenthus, sier Scharning, som opplyser at PC-Systemer fikk et gjennombrudd for komponentsalget i fjerde kvartal. Men det er åpenbart at komponent-salget går tregt - etter et års jobbing har PC-Systemer forsatt bare en kunde.

PC-Systemer opplyser at man nå også legger om finansstrategien: De to siste årene har selskapet hatt en svært offensiv investeringsstrategi, som i 1997 resulterte i netto finans 10,3 millioner kroner men et minus på over 17 millioner kroner i fjor.

Resultatet i 1998 relaterer seg til urealiserte tap på aksjer og fondsandeler i henholdsvis BN Bank (200.000 kroner), Carnegie-fondet (5,7 millioner) og selskapets eierandel i Win.HLP med 13,5 millioner kroner.

- Nå er vi helt ute av aksjepapirer. Heretter skal overskuddsslikviditet plasseres i rentebærende papirer, sier Scharning.

TABELL: Hovedtall (NOK 1000) PC-Systemer 1998 sammenliknet med 1997. Tallene inkluderer EMData som er fusjonert med virkning fra 1. januar i år. Styret foreslår et utbytte på 18 øre som er det samme for 1997.

1998 1997
Driftsinntekter 145.850 116.289
Driftsresultat 36.167 28.547
Resultat før skatt 19.099 38.731
Resultat etter skatt -778 26.491
Omløpsmidler 103.565 105.360
Sum eiendeler 115.196 112.731
Kortsiktig gjeld 53.330 42.283
Egenkapital 60.504 69.182
Til toppen