RESULTATERFINANS

Schibsted kjøper store rubrikk-aktører

Prisen ble stiv, men nå blir eieren av Finn.no, Schibsted, størst på rubrikk i Sør-Europa.

7. juni 2006 - 09:23

Schibsted blir en ledende aktør innen rubrikktjenester i Europa etter å ha bladd opp mer enn 4,5 milliarder kroner for å kjøpe deler av rubrikkannonseselskapet Trader Classified Media.

- Dette er en stor dag i Schibsteds historie, kanskje en av de største når vi nå gjør en så stor og omfattende investering, sa konsernsjef Kjell Aamot da avtalen ble presentert onsdag.

Han pekte på at transaksjonen er dobbelt så stor som verdien var på hele Schibsted da selskapet ble notert på Oslo Børs i 1992.

- Det sier noe om størrelsen, fastslo konsernsjefen.

Mediekonsernet kjøper Trader Vest-Europa, som har virksomhet i Spania (inkludert Latin Amerika), Frankrike, Italia og Sveits.

Trader er en ledende spesialisert aktør innen rubrikktjenester med fokus på bil, eiendom, rekruttering og generelle handelsvarer. Rubrikktjenestene distribueres via papir og internett. Hoveddelen av virksomheten ligger i Spania.

- Det er spesielt online-posisjonen i Spania som gjør dette svært interessant, sa Aamot.

Han mener timingen er god. Internettbruken er langt mindre utviklet i denne delen av Europa, men er i vekst. Dermed er det et svært bra tidspunkt for å posisjonere seg i markedet, påpeker Schibsted-sjefen.

Aamot bemerket at de bruker mye penger, men at risikoen er liten og potensialet for vekst betydelig. Schibsted ser også kjøpet som et viktig grunnlag for videre internasjonalisering av konsernet, særlig innen rubrikktjenester.

- Kjøpet gjør oss til en hovedaktør i Spania, gjør oss sterkere i Frankrike og blir et bruhode inn i Italia, sa Aamot.

Ved utgangen av 2005 hadde Trader Vest-Europa 2.200 ansatte. Det betyr at Schibsted etter kjøpet vil ha 7.500 ansatte og virksomhet i 18 land.

Til sammen estimerer Schibsted at nettsidene som konsernet overtar, har cirka 5,5 millioner unike brukere i måneden.

Prislappen er på 580 millioner euro i kontanter under forutsetning av at det verken er rentebærende gjeld eller kontanter i selskapene. Transaksjonen er betinget av godkjennelse fra spanske konkurransemyndigheter, som Schibsted ikke tror blir et stort problem, og aksept fra Traders aksjonærer.

- Det er allerede i orden i og med at den største aksjonæren, som kontrollerer mer enn 94 prosent av stemmene, har godkjent kjøpet, sa Aamot.

Kjøpet finansieres via nye lån i DnB NOR og Nordea. Oppgjør beregnes å skje i midten av juli.

Traders toppsjef, Didier Breton, sa at de er svært fornøyd med å bli en del av Schibsted-konsernet. Men kjøpet falt ikke i like god jord på Oslo Børs onsdag formiddag. Umiddelbart etter at børsen åpne steg aksjen noe, men falt etter hvert tilbake og lå ved 11.30-tiden nesten 4 prosent under dagens åpningsnotering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.