JUSS OG SAMFUNN

Schibsted klarer seg fint uten å betale Telenor

Telenors droppet NIX, så nå må kundene deres gå en omvei for å nå VG og Aftenposten.

7. aug. 2007 - 08:21

Telenor koblet seg av NIX-punktet 1. juli i år. En av mange kritiske røster, var Schibsteds IT-direktør Dag Wigum.

Schibstedt og deres datterselskaper VG, Aftenposten, og Finn er koblet direkte til NIX-punktet på Blindern. Dermed får de en internetttilgang på 11 gigabyte for 100.000 kroner i året.

- Vi fikk et mye, mye dyrere tilbud fra Telenor på en linje som bare var på 1 gigabit, sa Dag Wigum, IT-sjef i Schibsted til digi.no 22. juni i år.

Schibsted nektet å betale, og dermed måtte de inngå avtaler med andre internettleverandører for at innholdet deres skulle bli tilgjengelig for alle.

- Aftenposten og Finn går nå via Banetele og VG går via Ventelo, sier Wigum, til digi.no.

Schibsted og Telenor har hatt samtaler etter at NIX-trakk ut pluggen, men det har ikke ført til noe konkret. Telenor står på sitt og det samme gjør Schibsted. Telenor mener at Schibsted er en snyltende gratispassasjer, og Schibsted mener at Telenor forsøker å ta betalt for samme vare to ganger.

Foreløpig har det ikke fått noen større praktiske problemer for verken Schibsted eller brukerne av deres nettsider.

- Vi har ikke merket problemer. Det trodde vi ikke heller. Vi er mer bekymret for misbruk i fremtiden, sier Wigum, til digi.no.

Selv om noen nettsteder har begynt å vise video, er det fortsatt relativt små nettsider med bilder som lastes ned. Dermed gir det ikke så stort utslag at trafikken må omdirigeres via andre bredbåndsleverandører, men det kan fort endres etterhvert som det blir mer vanlig med video.

- Dette har jo vært mitt i ferietiden, og selv om det har vært dårlig vær har det vært mindre trafikk enn ellers, sier Wigum.

Han mener fortsatt at det var galt av Telenor å gjøre koble seg av, men han håper at en endring av regelverket hos NIX som ble gjort tidligere i sommer skal få Telenor på bedre tanker igjen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.