Schibsted vil kapre ringetone-markedet i Latvia

Schibsted-selskapet Inpoc gjør et innhugg i det latviske mobilmarkedet for ringetoner, logoer og andre SMS-tjenester.

Schibsted Telecoms latviske datterselskap, Inpoc Latvia, lanserte sine innholdstjenester denne uken. Tjenestene er de samme som norske Inpoc leverer, slik som ringetoner, logoer og bildebeskjeder.

Målet er raskt å bli markedsleder på det mobile innholdsmarkedet i Latvia. Selskapet er allerede etablert i Estland, og til neste år står Litauen for tur. Oppstarten i Litauen avhenger av når operatørene kan ha sine betalingsløsninger klare.

Schibsted-direktør Knut Falchenberg i Schibsted Telecom forteller til digi.no at markedet for overtakserte SMS-tjenester er i startgropa i Latvia.

- Det finnes noen aktører, men de er ikke kommet så langt. Jeg vil heller karakterisere dem som pilotprosjekter.

Inpoc startet opp i Estland i oktober, og ifølge Falchenberg har selskapet hatt en jevn og god vekst. Det var også meningen at selskapet skulle etableres i Danmark, men det er lagt på is inntil videre. Grunnen er at det nå er for lite samordning mellom aktørene.

Falchenberg forteller at Schibsted også ser på flere markeder der Inpoc kan etableres, men ingenting er besluttet ennå.

Markedet for ringetoner og logoer er voksende i Baltikum.

- Mobil-penetrasjonen øker raskt. Estland ligner mest på Skandinavia, og er nok påvirket av å ligge så nær Finland. Det er litt mindre i Latvia, og aller minst i Litauen. Men Litauen er også det landet med raskest vekst i dette området, sier Falchenberg.

Selskapets samarbeidspartnere er aviser, TV-stasjoner, nettsteder og magasiner.

I Norge går Inpoc bra.

- Vi har opplevd en bra vekst, selv om markedet for overtakserte SMS-tjenester har flatet litt ut på høsten. Vi tar markedsandeler i Norge, hevder han.

Falchenberg innrømmer at det er en fordel å ha en sterk eier som både har gode varemerker og stor distribusjonskraft. Økonomisk er det heller ingen ulempe.

- Inpoc er inne i en ekspansjonsfase, og det kreves en viss kapital for å gå inn i nye land, sier han og legger ikke skjul på at dette er kostbare satsninger.

- Det er mange som sliter i dette markedet. Senest i går ble Jippii, som også er inne i det baltiske markedet, tatt under kreditorbeskyttelse.

Det ventes en konsolidering i Skandinavia fremover.

Til toppen