Abonner
RESULTATERFINANS

Schmidt prøvde nordkoreansk nettbrett

IT-senteret i Pyongyang viste Google-lederen også sin egen variant av Linux.

Googles styreleder Eric Schmidt har vært fire dager i Nord-Korea. Der fikk han blant annet prøve det nordkoreanske Android-baserte nettbrettet Samjiyon. Bildet av brettet er hentet fra Northkoreatech.org som bemerker at ikoner for e-post og andre nettjenester mangler, i samsvar med nordkoreanske sensurbestemmelser.
Googles styreleder Eric Schmidt har vært fire dager i Nord-Korea. Der fikk han blant annet prøve det nordkoreanske Android-baserte nettbrettet Samjiyon. Bildet av brettet er hentet fra Northkoreatech.org som bemerker at ikoner for e-post og andre nettjenester mangler, i samsvar med nordkoreanske sensurbestemmelser.

Googles styreleder Eric Schmidt er i Beijing etter fire dager i Nord Korea med blant andre sjef for Google Ideas Jared Cohen og tidligere guvernør Bill Richardson i den amerikanske delstaten New Mexico.

    Les også:

I Beijing har de uttalt seg til nyhetsbyråer og annen presse, som Wall Street Journal, Associated Press (se Tech delegation pressing NKorea Internet openness og Google's Schmidt urges Internet openness in NKorea) og Reuters.

I uttalelsene sier Schmidt og Richardson at de har bedt Nord Korea avstå fra å prøvesprenge atombomber og slutte å utvikle langdistanseraketter. De har understreket overfor representanter for nordkoreanske myndigheter at økonomisk utvikling er avhengig av at landet åpner seg for fri informasjonsutveksling med andre land.

De fikk ikke treffe en amerikansk statsborger og turoperatør, Kenneth Bae alias Pae Jun Ho, som ble meldt arrestert i den nordkoreanske byen Rajin 21. desember 2012. Richardson sa de fikk forsikringer fra nordkoreanske myndigheter at Bae er ved god helse og at en rettssak er nær forestående.

Anklagene mot Bae har aldri vært publisert. Det antas at det kan være en forbindelse til kristne gruppers hjelp til nordkoreanske flyktninger i den kinesiske grensebyen Yanji som ligger rett ved Rajin. CNN har fått opplysninger om at Bae er aktiv i en protestantisk gruppe.

Nord-Korea har en befolkning på 24 millioner. Den egyptiske mobiloperatøren Orascom har bygget et 3G-nettverk i landet, som skal ha 1,5 millioner abonnenter. Nettverket har ikke forbindelse til Internett. Tilgang til Internett krever spesiell tillatelse, og er underlagt filtrering, overvåking og sensur.

Schmidt og de andre i hans følge fikk besøke et offentlig IT-kompetansesenter i Pyongyang, Korea Computer Center.

De fikk prøve nordkoreansk utstyr, blant annet det Android-baserte nettbrettet Samjiyon fra selskapet Chosun Computer, og pc-er drevet av en lokal Linux-variant kjent som Red Star OS. Samjiyon er satt sammen av importerte komponenter og benytter nordkoreansk programvare. Nettjenester er tilgjengelig gjennom trådløst lokalnett, ikke 3G-mobil.

Amerikanerne ble også orientert om krypteringsprogramvare, ansiktsgjenkjenning og programvare for henholdsvis videosamtaler og lynmeldinger.

Hvorvidt pc-er og brett faktisk produseres i Nord-Korea betviles av nettstedet Northkoreatech.org som følger nordkoreansk teknologi. De peker blant annet på bilder offentliggjort av landets offisielle nyhetsbyrå KCNA: Byrået framhever produksjon overalt der det er mulig, men bildene fra landets elektronikkbransje viser aldri noe som har med produksjon eller montering å gjøre.

Schmidt og Richardson ble fortalt at IT-senteret har forbindelser til land som Kina, Russland og India, og arbeider for å utveksle med andre land. FN-sanksjoner rammer Nord-Koreas våpenindustri og alt som kan brukes til å framstille kjernefysiske våpen, samt luksusvarer, mens USA forbyr enhver import fra Nord-Korea.

Observatører mener det er uvanlig at Schmidt og Google Ideas-sjef Jared Cohen reiser sammen. Begge har presisert at de dro til Nord-Korea som privatpersoner, ikke som representanter for USA eller Google. De to står som medforfattere av en bok som kommer i salg 23. april i år: The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business. Cohen har bakgrunn som rådgiver til USAs utenriksminister Hillary Clinton, og til USAs tidligere utenriksminister Condoleeza Rice. Blant temaene som nevnes i forhåndsomtalen av boken er: «Når ødelagte samfunn skal bygges opp igjen, hva vil de kunne få til med teknologi?»

Les mer om: