Scientologi-kirken tapte første runde

Scientologi-kirken har saksøkt en online-gruppe for kopiering av nesten 2000 dokumenter de hevder å ha opphavsrett til. Nå må de bevise opphavsretten til hvert enkelt av dokumentene.

Striden mellom Scientologi-kirken og dens online-opponenter ser ikke ut til å ha noen ende, selv om nett-representantene trakk det lengste strået i forrige runde: Den ikke-kommersielle online-gruppen FACTNet er saksøkt av Scientologene for kopiering av materiale kirken hevder å ha opphavsrett til. En dommer avviste forrige uke begjæringen fra Bridge Publications, en av scientologenes mange hjelpetropper.

FACTNet hevder at materialet - kirkedokumenter av lederen L. Ron Hubbard, som inneholder hemmeligheter Scientologi-medlemmer normalt må betale tusenvis av dollar for å lese - ikke er lov å kreve opphavsrett for. FACTNet hadde kopiert dokumentene til CD-ROM, og hevdet dette var for å sikre sine egne research-databaser.

Forrige uke sa den føderale dommeren John Kane at FACTNet hadde lykkes i å så tvil om den lovlige statusen på dokumentene. Dette fører til at hele saken går videre til retten. Sakfører Daniel Lepold, en av mange advokater som representerer FACTNet, karakteriserer Kanes kjennelse som en stor seier. - Dette betyr at de må bevise opphavsretten til hvert enkelt av de nesten to tusen dokumentene, og vi er sikre på at de ikke kan gjøre det.

FACTNet er overbevist om at dokumentene er offentlig eiendom, og at Scientologi-kirken ikke hadde rett til å kreve opphavsrett for dem i det hele tatt.

- Scientologene har hevdet høylydt at de er offer for den største krenkelsen av opphavsrett i amerikansk historie, uttrykker FACTNet, som antyder at den virkelige gjerningsmannen kan være Scientologi-kirken selv, og rettssaken kan vise seg å bli den største saken om bedrageri av opphavsrettsregistrering i amerikansk historie.

Scientologi-kirken har ført en mengde saker mot tidligere medlemmer og kritikere, for å holde interne dokumenter borte fra Internett og nyhetsgruppediskusjoner. Påstanden om at Scientolog-medlemmene er offer for religiøs forblindelse har ført til at talsmenn for kirken har saksøkt mange online anti-Scientologer, beskyldt andre for krenkelse av opphavsrettighetene, og installert et nett-filter som hindrer Scientologi-medlemmer i å se kritiske nettsteder. De har også vunnet en rekke søksmål, så FACTNets kamp er ikke over ennå, skriver Saloon Magazine.

NewsCom melder at FACTNet og medgrunnlegger, tidligere Scientologi-medlem Lawrence Wollersheim, fremholder at Bridge Publications ikke har lovlig opphavsrett til alle - muligens ikke til noen - av dokumentene det er snakk om.

FACTNet er en ikke-kommersiell undersøkelses- og utdannelsesorganisasjon, primært grunnlagt og drevet av tidligere Scientologi-medlemmer. Wollersheim saksøkte kirken for skader som resultat av egne erfaringer som medlem, og ble tilkjent 30 millioner dollar i erstatning. Summen ble senere redusert til 2,5 millioner dollar, som Wollersheim fremdeles kjemper for å få utbetalt.

Retten har tidligere favorisert Scientologenes opphavsrettskrav. I mai i fjor ble en kritiker dømt til å betale 75.000 dollar for å legge ut interne kirke-dokumenter på Internett.

Til toppen