SCO bekrefter planer om Linux-lisens

SCO Group fremla mandag enkelte detaljer om den framtidige lisensen som selskapet ønsker å kreve fra kommersielle Linux-brukere.

SCO Group fremla mandag enkelte detaljer om den framtidige lisensen som selskapet ønsker å kreve fra kommersielle Linux-brukere.

Som ventet avslørte SCO Group mandag enkelte detaljer om en lisensordning selskapet vil innføre overfor kommersielle Linux-brukere i løpet av noen uker. Om selskapet har rett til å gjøre dette, er det derimot få som er overbeviste om - spesielt siden SCO Group foreløpig ikke har lagt fram konkrete bevis på at opphavsrettsbeskyttet kode er blitt benyttet i blant annet Linux.

    Les også:

Til Reuter sier Chris Sontag, en av SCO Groups senior visepresidenter med ansvar for lisensordningene, at individuelle, ikke-kommersielle Linux-brukere fortsatt vil kunne bruke Linux fritt.

Til Wall Street Journal sier SCO-sjef Darl McBride at bidragene til Linux som det her er snakk om, startet tidlig i 2000 og er en del av versjon 2.4 av operativsystemet.

McBride forteller videre at det er snakk om noen tusen kodelinjer som er direkte kopiert inn fra opphavsrettsbeskyttet programvare. Disse linjene inkluderer typografiske feil og kommentarer fra utviklerne.

Noe av den omstridte koden har å gjøre med avansert funksjonalitet som etterspørres av større bedriftskunder. Dette skal ifølge Wall Street Journal inkludere støtte for kraftige datamaskiner med flere prosessorer.

Men konkrete eksempler unnlot SCO Group å legge fram.

SCO Group har ifølge Wall Street Journal engasjert advokaten David Boies, som har spilt en viktig rolle i de amerikanske myndighetenes antitrustsak mot Microsoft. Til avisen sier Boies at han holder muligheten åpen for at det vil komme søksmål mot Linux-brukere som ikke er enige i SCO Groups betingelser, men han tror ikke det vil bli mange saker av denne typen før en løsning blir tilgjengelig.

SCO Group meddelte også mandag at selskapet har copyright-registrert Unix V og UnixWare.

- Dette styrker ikke bare vår sak, men gir oss også et nytt virkemiddel for å forsterke og beskytte vår opphavsrett, forteller Chris Sontag sier til Reuters.

Aksjekursen til SCO Group skal ha blitt mer enn tredoblet siden selskapet i mars gikk til angrep på IBM. Hvis selskapet når fram med sine krav, kan det tjene milliarder av dollar. Selv om det ikke har lagt fram de endelige betingelsene for lisensordningen for Linux, ventes det at prisen vil tilsvare den selskapet tar for UnixWare, selskapets egen Unix-utgave. Prisen på denne starter ifølge Wall Street Journal på 700 dollar for en én-prosessorutgave og ender på mer enn 10.000 dollar for utgaver tilpasset kraftigere systemer.

Til toppen