SCO e-post: Ingen beviser mot Linux

En pinlig e-post har dukket opp i saken der SCO hevder de har rettigheter til Linux-kode.

SCO er selskapet som hevder Linux inneholder kode som de har opphavsrett til. I 2003 trakk de IBM for retten og krever over en milliard dollar i erstatning.

Nå har en e-post blitt offentliggjort som ikke akkurat taler i deres favør, melder news.com.

E-posten fra 2002 viser at SCO ga en ekstern konsulent i oppdrag å finne klare beviser for at Linux-kjernen brukt i populære produkter som Redhat og Suse, inneholder Unix-kode SCO har rettigheter til.

I e-posten, som SCO ingeniør Michael Davidson sendte til SCO-sjef Darl McBride, står det at på tross av rundt et halvt års arbeid "hadde vi funnet absolutt ingenting, ikke noe bevis for brudd på opphavsretten i det hele tatt".

E-posten ble nylig publisert på nettsiden Groklaw og kan leses her (PDF-dokument).

En SCO-representant bekrefter overfor news.com at e-posten er ekte, men SCO tolker e-posten på en annen måte.

Selskapet hevder den eksterne konsulenten fant kode der deler er identisk med Unix, og der andre deler skal se ut som om de er skrevet litt om bare for å skjule likheten. Men det er her snakk om mindre deler av koden, ikke hele programmer.

SCO startet ikke sin forfølgelse av Linux med utgangspunkt i beviser for kopiering av kode, men fordi selskapets ledelse nektet å tro at det var mulig for Linux og mye GNU-programvare å oppstå uten at noen ett eller annet sted har kopiert proprietær Unix-kildekode, heter det videre i e-posten fra Davidson.

Davidson skriver at en ekstern konsulent ble brakt inn fordi han selv, basert på sin kunnskap om selskapets egen kildekode og relativt mye erfaring med Linux, mente de ikke kom til å finne noe.

IBM har presentert e-posten i retten, men fikk likevel ikke medhold i at saken burde avvises i februar.

Dommer Dale Kimball skrev i denne saken at retten mente det var for tidlig å avvise saken "på tross av den enorme avstanden mellom SCOs offentlige anklager og deres faktiske beviser - eller fullstendige mangel på beviser - og den resulterende fristelsen til å innvilge IBMs påstand", siterer news.com.

Interne e-poster spilte en sentral rolle i antitrustsaken mot Microsoft. AMD håper utvilsomt på liknende funn når de ber om utlevering av informasjon fra 38 av Intels partnere.

Les mer om: