JUSS OG SAMFUNN

SCO fradømt sitt hovedvåpen mot Linux

En dommer har avgjort at SCO ikke eier Unix, og følgelig ikke kan angripe Linux.

13. aug. 2007 - 08:38

En kjennelse i en domstol i delstaten Utah ser ut til å torpedere den siste muligheten SCO Group har til å fortsette sitt felttog mot Linux. Kjennelsen går ut på at Novell, ikke SCO har opphavsrett til Unix. Det innebærer at SCO ikke har anledning til å saksøke noen for brudd på opphavsretten til Unix. SCO kan derfor ikke gå videre med sitt milliardsøksmål mot IBM, som de beskyldte for urettmessig å ha tilført Linux kode fra Unix.

SCOs søksmål mot IBM ble bekjentgjort med brask og bram i mars 2003. Søksmålet ble fulgt opp med trusler mot Linux-distributører og Linux-brukere, om at de måtte betale lisens til SCO dersom de skulle unngå tilsvarende søksmål.

    Les også:

Kort tid etter at SCO kunngjorde sitt søksmål mot IBM, erklærte Novell at de hadde beholdt opphavsretten til Unix da de lisensierte operativsystemet til det selskapet som siden ble SCO. Derfor måtte SCO saksøke Novell for å etablere sitt krav på Unix, før domstolene kunne behandle søksmålet mot IBM.

SCOs søksmål mot Novell skulle føres i september. Kjennelsen som gir Novell opphavsrett til Unix er en «summary judgement» som sterkt begrenser hva SCO kan oppnå. Dommer Dale A. Kimball bruker 102 sider på å forklare at SCO aldri kjøpte selve opphavsretten til Unix. Innehaveren av opphavsretten, Novell, kan tvinge SCO til å oppgi alle Unix-relaterte søksmål mot IBM og andre.

SCO sier de er skuffet over avgjørelsen, men at de vil finne ut hvordan de kan føre søksmålet mot Novell videre.

I en erklæring fra Novell heter det at kjennelsen fjerner SCOs trussel mot Linux-fellesskapet, og at de er svært fornøyd.

Flere talspersoner for åpen kildekodebevegelsen, blant dem James Zemlin i Linux Foundation og Eblen Mogul i Software Freedom Law Center, slår fast at kjennelsen fjerner enhver rettslig trussel mot Linux.

IBM har ikke kommentert kjennelsen. Ifølge New York Times mener juridiske eksperter at det fortsatt kan finnes et grunnlag for SCOs søksmål mot IBM. Det dreier seg ikke om Linux, men om mulig løftebrudd i forbindelse med et felles prosjekt som gikk i vasken.

Hele kjennelsen, i likhet med annet bakgrunnsmateriale om saken, kan lastes ned fra Groklaw.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.