SCOs Linux-krav motbevises

SCO viste i går frem en av kodebitene de mener IBM har kopiert til Linux, men en IT-ekspert motbeviser kravene.

SCO viste i går frem en av kodebitene de mener IBM har kopiert til Linux, men en IT-ekspert motbeviser kravene.

IT-bransjen er vant til friske søksmål, men SCOs 1 milliarder dollars-søksmåk mot IBM fikk nok likevel mange til å løfte på øyenbrynene.

SCO, som tidligere het Caldera, sitter gjennom en lang og komplisert historie på rettighetene til Unix, som ble laget av AT&T på slutten av 60-tallet. SCO hevder at IBM har tatt kode fra sin Unix og lagt den inn i Linux. SCO påstår at de skal kreve store summer av alle Linux-brukere.

Foreløpig har ikke SCO ville konkretisere hva de mener er kopiert, noe mange har gjort mange skeptiske. Men på SCO Forum i Las Vegas i går holdt selskapet en presentasjon der de viste et eksempl.

En tysk fotograf til bilder av presentasjonen og nå slår Linux-eksperten Bruce Perenes tilbake på sine nettsider og avslører direkte feil i SCOs påstander.

SCO har forøkt å kamuflere deler av teksten på bilde ved å legge om til greske bokstaver, men dette er enkelt å bytte tilbake.

Verre er det at eksempelet SCO viser inneholder en alvorlig syntaks-feil og koden ville aldri blitt kompliert. Dermed er det umulig at denne eksakte koden finnes i Linux.

Men Perenes har funnet Linux-koden SCO har utpekt i eksempelet og ja, ganske riktig, den ble skrevet av AT&T i sin tid helt tilbake i 1973. Siden den er flere ganger frigjort gjennom blant annet gratis-operativsystemet BSD, hevder Perenes - en gang av AT&T og en gang av Caldera selv. Koden skal også ha vært delt ut gjennom en bok som ble publisert i 1977.

Faktisk AT&T saksøkte University of California for kopiering av denne kodebiten og annet til BSD i en sak som minner om dagens SCO/IBM-sak, men AT&T tapte saken i 1977 - de hadde selv kopiert mye fra BSD. SCO har sannsynligvis bare sammenlignet koden og ikke sjekket historien bakover, påpeker Perenes på sine nettsider.

Det fremstår derfor som uklart hvorfor SCO har saksøkt IBM for kodekopieringen - utover at IBM er et av verdens rikeste IT-selskaper.

Her kan du lese hele analysen til Perenes.

Til toppen