BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se bedre, norske kart i Google Maps

Et nytt nettlesertillegg ordner det hele.

Map Replace-utvidelsen til Google Chrome gjør det mulig å bytte ut kartet i Google Maps med langt mer detaljerte kart fra andre kilder.
Map Replace-utvidelsen til Google Chrome gjør det mulig å bytte ut kartet i Google Maps med langt mer detaljerte kart fra andre kilder. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 2013 - 14:02

Google Maps er blant de beste karttjenestene som finnes dersom man ser hele verden under ett. Men går man ned på nasjonalt nivå, er det andre tjenester som tilbyr langt mer detaljerte kart, selv om stabiliteten og brukervennligheten til tjenestene ikke alltid er helt på høyde.

Men nå har det blitt mulig for brukere av Google Chrome å kombinere mye av funksjonaliteten i Google Maps med en rekke kartlag fra Statens kartverk, Finn.no og OpenStreetMap.

Alt som skal til, er at man installerer en Chrome-utvidelse som heter Map Replace. Ifølge digi.nos kilde er nettleserutvidelsen ennå ikke offisielt lansert, men den er altså fullt tilgjengelig i Chrome Store.

Googles kart over Norge kan skiftes ut direkte i Googles karttjeneste, men også på websider og i webapplikasjoner hvor Google Maps er integrert. Utvidelsen skal ha blitt utviklet først og fremst med tanke på det sistnevnte bruksområdet.

Utvidelsen fungerer likevel godt sammen med den ordinære utgaven av Google Maps, men ikke sammen med den nye utgaven som på sikt skal bli standardutgaven. Denne utgaven ble forøvrig oppdatert i forrige uke slik at blant annet Pegman har kommet tilbake.

Derimot fungerer Map Replace relativt godt sammen med Google Map Maker, hvor brukerne kan gjøre endringer i Googles kart. Da kan man for eksempel velge å tegne oppå flyfoto fra karttjenesten til Finn.no i stedet for Googles ikke like gode satellittbilder.

Noe verre er det kanskje at kartene til Kartverket også er tilgjengelige på denne måten. Det gjør det enklere for brukerne av Map Maker å kopiere kartene til blant annet Kartverket. Slik kopiering er brudd på opphavsretten til Kartverket. Kartverket har etter hvert gjort betydelige mengder kartdata tilgjengelige for fri bruk, men krever at det er oppgitt som kilde.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.