Se bilder av Firefox for mobilen

Mozilla skal bringe Firefox til mobile enheter. Den første alfaversjonen kommer denne uken.

Se bilder av Firefox for mobilen

Mozilla skal bringe Firefox til mobile enheter. Den første alfaversjonen kommer denne uken.

Mozilla har lenge snakket om en versjon av nettleseren Firefox for mobiltelefoner og andre håndholdte enheter, men fram til nå har kun svært tidlige utgaver vært tilgjengelige.

Nå sier Jay Sullivan, sjef for Mozillas mobilsatsing, til PCWorld.com at den første alfaversjonen av Firefox for Mobile, eller Fennec, som er kodenavnet på den kommende nettleseren.

Alfaversjonen er rettet mot Mozilla-fellesskapet og ikke den jevne mobilbruker. I første omgang vil heller ikke gjøre tilgjengelig for andre enheter enn Nokias Linux-baserte N810 Internet Tablet.

Ifølge Sullivan er en utgave for Windows-mobiler under utvikling og vil bli gjort tilgjengelig i løpet av noen få måneder. I tillegg skal det finnes en versjon som kan kjøres på Windows PC-er, men som fungerer som en emulator for Windows Mobile.

Sullivan forteller at det trolig vil komme ytterligere to eller tre alfautgaver av Fennec før den første betaversjonen blir klar. Dette skal etter planen skje i løpet av 2009.

Fennec vil blant annet inkludere et adressefelt som tilsvarer «Awesomebar» i Firefox 3, noe som betyr at den gjør oppslag i bokmerkene og surfehistorikken til brukeren, når brukeren skriver noe i adressefeltet. Den skal ha støtte for blant annet berøringsskjermer og baseres på samme presentasjonsmotor som Firefox 3. Bildet nedenfor er hentet fra bloggen til Mozillas Brad Lassey og viser at Windows Mobile-utgaven av Fennec gjør det ganske bra i Acid3-testen. Firefox 3.0.3 greier 71 av de 100 deltestene.

Mozilla Firefox for Mobile er blant nettleserne som gjør det best i Acid3-testen.
Mozilla Firefox for Mobile er blant nettleserne som gjør det best i Acid3-testen.

Et av hovedmålene med alfautgaven skal være å oppfordre utviklere til å teste eksisterende Firefox-addons og å skape nye spesielt for Fennec. Nettleseren støtter også Geolocation API Specification, en kommende W3C-standard som kan fortelle nettsteder hvor i verden nettleserbrukeren befinner seg. Også Firefox 3.1 vil støtte dette. Teknologien vil basere seg på informasjon fra enten GPS eller triangulering av kjente WLAN-soner.

Mozilla Fennec - tidlig utgave av Firefox for Mobile
Mozilla Fennec - tidlig utgave av Firefox for Mobile

Ett av nettlesertilleggene som skal komme til Fennec ganske snart, er basert på Mozillas synkroniseringsprosjekt, «Weave». Ifølge PCWorld.com er målet å la en bruker flytte sømløst mellom Firefox for skrivebordet og Firefox for Mobile.

    Les også:

Til toppen