Se Flash-video i HD selv på eldre pc-er

Ny løsning gir kraftig redusert CPU-bruk.

Se Flash-video i HD selv på eldre pc-er

Ny løsning gir kraftig redusert CPU-bruk.

Det har i grunnen vært stille om DivX-programvaren de siste årene. Den separate kodek-programvaren, som var obligatorisk for mange å ha installert for 6-7 år siden, er nå så godt som glemt. Dette skyldes dels at DivX-kodeken har blitt implementert i ulike mediespillere, men også at videofiler i dag gjerne baseres på andre formater. Selskapet lever i dag først og fremst av lisensinntekter fra leverandører av fysiske mediespillere som leveres med DivX-støtte.

Nå er DivX i ferd med å utvikle en løsning som på nytt kan gjøre programvaren interessant for pc-brukere. Det dreier seg om en komponent i DivX Plus Web Player som kalles for DivX HiQ.

DivX HiQ skal forbedre avspillingen av Flash-basert webvideo på utvalgte nettsteder, inkludert YouTube. Når DivX HiQ er installert i Windows eller Mac OS X, vil den i flere av de nyere nettleserne vise en ekstra avspillingsknapp under YouTube-videoen. Ved å velge denne, loves det at videoen skal kunne spilles av med høyere kvalitet eller høyere oppløsning enn det som gjerne er mulig med brukerens maskin, dersom Flash Player benyttes.

Vimeo.com-video kan spilles av med DivX HiQ.
Vimeo.com-video kan spilles av med DivX HiQ.

Det er spesielt to grupper av brukere som vil kunne ha nytte av DivX HiQ. Den ene gruppen er brukere av netbooks og andre datamaskiner som i utgangspunktet ikke har nok ytelse til å spille ha høyoppløst webvideo. Ifølge denne siden med tilbakemeldinger fra testbrukere, fortelles det at belastningen på CPU-en reduseres kraftig med DivX HiQ, sammenlignet med å spille av HD-videoen med Flash Player. En testbruker med en seks år gammel pc (med AMD Athlon 2800+-prosessor) skriver at CPU-brukes gikk ned fra 100 til 25 prosent ved avspilling av denne videoen på YouTube med 1080p-oppløsning.

I tillegg til at CPU-belastningen går ned, skal også avspillingen skje langt jevnere. Videoen nedenfor viser effekten av DivX HiQ på en eldre pc.

Den andre gruppen som vil kunne ha stor glede av DivX HiQ, er mobile brukere av bærbare pc-er som er kraftige nok til å spille av videoen, men hvor dette tapper batteriet veldig raskt. Redusert CPU-belastning betyr gjerne forlenget batteritid.

Til Cnet News forteller Ryan Taylor i DivX sier at den reduserte CPU-belastningen rett og slett skyøde bedre dekodingsteknologi, men også at DivX HiQ også kan utnytte akselerasjonsmulighetene som tilbys av datamaskinen grafikkort.

Ifølge Cnet News skal versjon av DivX Plus Web Player med DivX HiQ allerede være lansert, men på DivX-nettstedet omtales kun en betaversjon. Denne fungerer fint på blant annet Vimeo.com, men for øyeblikket ikke på YouTube, hvor det dukker opp en feilmelding dersom man klikker på DivX HiQ-avspillingsknappen. Dette problemet kan være årsaken til at en ferdig versjon av løsningen nå ikke er tilgjengelig.

Nå sitter ikke Adobe helt stille og ser på at konkurrerende teknologier gir en langt bedre opplevelse. Selskapet har utgitt en betaversjon av Flash Player 10.2 som blant annet skal gi en gi en langt bedre videoopplevelse enn dagens utgave. Men Flash Player 10.2 vil ikke bli lansert før i 2011.

DivX Plus Web Player tilbys til Windows og Mac og med støtte for fire av de fem vanligste nettleserne. Opera er dessverre utelatt.

Til toppen