FORBRUKERTEKNOLOGI

Se Googles web-fraktaler

Mandelbrot møter HTML5 og Google Maps.

7. feb. 2011 - 10:57

Google lanserte i forrige uke nok et fargerikt eksperiment: En fraktalgenerator basert på HTML5.

De matematiske figurene, udødeliggjort gjennom arbeidet til fransk-amerikaneren Bonoit Mandelbrot, kan nå utforskes rett i nettleseren.

Hensikten med nettjenesten, kalt Julia Map, er først og fremst å vise hvor kraftige utregninger som er mulig å gjøre i moderne nettlesere.

- Å lage slike bilder krevde tidligere stor regnekraft. Nyere nettlesere har såpass optimalisert JavaScript-støtte at det nå er mulig å generere fraktaler som Julia rett i nettleseren, omtrent uten ventetid, skriver Google i et blogginnlegg.

Det er mulig å velge mellom 11 ulike fraktalsett i nettjenesten. Bildene tegnes opp ved bruk av HTML5-elementet canvas (lerret) og Google Maps API-et for å kunne zoome og bevege seg rundt i fraktalene.

Det kreves millioner av flyttallsberegninger for å generere hvert eneste bilde. For å spre de tunge utregningene på alle kjernene i maskinen brukes den foreslåtte webstandarden Web workers, oppgir Google.

Web workers gjør det mulig å la tyngre oppgaver kverne i bakgrunnen, uten at brukergrensesnittet (nettleseren) påvirkes eller oppleves som tregere.

Fraktalene du lager i tjenesten kan deles i ulike sosiale nettjenester. Her er noen av våre forsøk:

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.