BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se hva du kan gjøre med HTML5

Nye, imponerende demoer fra både Apple og Microsoft.

4. juni 2010 - 12:20

HTML5 er ikke er en ferdig utarbeidet webstandard, men en god del komponenter er på plass allerede.

I praksis blir mye implementert av de ulike nettleserne før standardene er hugget i stein.

Produsentene er for tiden svært aktive med skryte-demonstrasjoner av hva HTML5 gir av muligheter i sine respektive nettlesere.

Denne uken har Apple lagt frem et knippe smektende eksempler, som favner både videoavspilling, typografi, bildegallerier, overganger mellom bilder, integrering av lyd, 360-graders rotering rundt objekter og annet snacks.

Alt sammen kjører rett i nettleseren, selvfølgelig uten utvidelser (plugins).

Det er lagt inn sperre mot å vise Apples demonstrasjoner i andre nettlesere enn deres egen Safari. De samme eksemplene kan imidlertid også nytes med Googles Chrome, takket være denne nettsiden for utviklere.

- Ikke alle nettlesere støtter mulighetene i HTML5, CSS3 og JavaScript. Men snart vil moderne nettlesere støtte de samme webstandardene - og alle de utrolige tingene de muliggjør for webutviklere, skriver Apple på sine nettsider.

Microsoft er også på banen med sine egne HTML5-demoer, hovedsaklig for å vise frem egenskapene i deres kommende nettleser Internet Explorer 9. Denne uken viser selskapet også frem et eksempel på en HTML5-applikasjon for bildevisning som tar i bruk maskinvareaksellerasjon.

For øvrig finnes det en rekke andre nettsteder som byr på sine demonstrasjoner, blant annet html5demos.com.

Lang vei frem

Arbeidet med utviklingen av HTML5 har pågått siden 2007 gjennom standardorganet World Wide Web Consortium (W3C). Arbeidsgruppens mandat utløper ved utgangen av 2010, men det innebærer ikke at standarden er ferdig.

Ifølge gruppens veikart skal det etter planen fremlegges en kandidatversjon i desember i år. Denne skal deretter behandles i minst ett år, før det legges frem en foreslått utgave, som eventuelt blir gjort til en offisiell anbefaling fra W3C. Etter planen skjer det først i mars 2012, men tidspunktene er estimater og kan bli endret.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.