BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se hvor ansatte befinner seg

Google Maps vet hvordan.

Der er'n. Sjefen kan nå utstyre alle ansatte med mobilapper som viser hvor de befinner seg på et kart, i sanntid.
Der er'n. Sjefen kan nå utstyre alle ansatte med mobilapper som viser hvor de befinner seg på et kart, i sanntid. Bilde: Spencer Platt/All Over Press
22. juni 2012 - 13:34

Visste vi det ikke. Mobiltelefonen er det perfekte overvåkningsverktøyet. Men nå kan flere enn bare Facebook (og snart myndighetene) vite hvor du befinner deg til enhver tid.

Google introduserer nemlig muligheten for å spore hele staben. Hver enkelt medarbeider kan følges i sanntid gjennom nettgigantens ferske påfunn.

Nye Google Maps Coordinate er en betaltjeneste. Det koster femten dollar i måneden per hode som følges.

En app må installeres på den enkeltes mobiltelefon, som i dette tilfellet må være en Android-basert enhet av nyere type.

Appen: Ikke bare sjefen, men også ansatte kan se hvor de øvrige kollegene befinner seg i terrenget. <i>Bilde: Google</i>
Appen: Ikke bare sjefen, men også ansatte kan se hvor de øvrige kollegene befinner seg i terrenget. Bilde: Google

Det hele markedsføres som bedre samhandling og styring av bedriftens ressurser. Produktet er særlig myntet på virksomheter med mange utegående. Kanskje noe for IT-konsulentselskap, heismontører eller rørleggerbedriften?

Ifølge Googles skrytevideo kan tjenesten medføre raskere responstid fra teknikere som måtte befinne seg ute i felten.

- Når hele staben bruker Coordinate kan rette vedkommende få riktig oppdrag til rett tid, hvilket betyr at du kan fullføre flere arbeidsoppgaver i løpet av dagen, heter det i reklamen.

Et tilhørende programmeringsgrensesnitt gjør det mulig å knytte ansattsporingen til andre systemer, eller å utvide funksjonaliteten etter egne behov.

Hva med personvernet?

Hensikten med tjenesten er ikke å overvåke eller tyne ansatte, hevder Google.

Hver enkelt kan på en enkel måte stenge appen. Følgelig velger man om og når man skal være tilgjengelig på kartet. Det kan også settes opp faste tidsrom hvor programmet kjøres. Likevel er det ikke alle som er like begeistret for muligheten.

- Helt horribelt, mener en bedriftsleder som New York Times har pratet med. Han synes det er langt viktigere å bry seg om hva ansatte produserer, og ikke hvor de gjør det.

- Likevel så er vel dette en tjeneste som måtte komme. Vi drasser jo alle på disse tingene nå, sier vedkommende som er sjef for et nettbasert spillselskap.

Google introduserte tjenesten i et blogginnlegg torsdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.