KARRIERE

Se hvordan de styrer luftrommet

Gardermoen er blant de første i verden som bruker IT for å styre luftrommet. Bli med på rundtur i flytårnet.

14. sep. 2007 - 11:46

IT-bransjen er på godt og vondt en av verdens mest spennende bransjer. Den griper også inn i så å si samtlige andre bransjer, og IT-folk får derfor muligheter med å jobbe med mange forskjellige problemstillinger og på et uttall varierte steder.

Luftfarten er en bransje som bruker mye IT, men som bruker det på en litt annen måte enn mange andre bransjer. Kravene til sikkerhet er naturligvis høye, da konsekvensene av eventuelle IT-problemer kan bli dramatiske.

digi.no har tidligere vært inne i serverrommet på en Boeing 737 for å se på IT-systemene et moderne passasjerfly bruker. Det kan du lese mer om i vår fotoreportasje som du finner her.

Nå har vi tatt turen for å se på en annen del av luftfarten. Denne gangen er det ikke servere eller sikkerhet vi skal vi skal se på, men et brukergrensesnitt.

Flyvelederne er ansvarlig for å organisere flyene i luften på en trygg måte, og en skulle kanskje tro at de sitter med topp moderne systemer i alle ledd. Slik er det imidlertid ikke.

Sett fra et IT-perspektiv, er det overaskene hvor primitive løsninger som faktisk benyttes.

Mesteparten av flyveleder-verdenen bruker et manuelt system basert på håndskrevne papirremser som festes på små plastbrikker. Dette systemet kalles for Flight Progress Strip, og det ble utviklet en gang på sekstitallet. Systemet har ikke blitt endret siden den gang.

Flytårnet på Gardemoen er et av svært få flytårn i verden som bruker et moderne IT-system til å gjøre jobben. De har designet det selv, og fått internasjonale leverandører til å bygge et IT-system som har erstattet de gamle plastbrikkene.

Klikk her for å bli med opp i flytårnet på Gardemoen for en liten omvisning, og se IT-systemet som fikk flyvelederne til å gå bort fra det manuelle systemet som resten av verden bruker.

Se videoen for å få et inntrykk av hvordan det er å jobbe oppe i flytårnet:

(Det kan ta litt tid å laste videoen)

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.