UTVIKLING

Se hvordan politikerne stemmer

Friprog-tjeneste skal gi strukturerte data om voteringer på Stortinget.

Snart skal du få et fritt API for å hente ut data om hvordan politikerne stemmer, fra sak til sak.
Snart skal du få et fritt API for å hente ut data om hvordan politikerne stemmer, fra sak til sak. Bilde: Per Ervland/digi.no
7. okt. 2011 - 07:25

Politikerne er stemt inn for å gjøre en jobb for velgerne. Deg og meg. Da er det også viktig å kunne følge med på hva de faktisk gjør med makten de er betrodd.

Men hvordan stemmer partiene og den enkelte politiker fra sak til sak? Dette skal nå bli fritt tilgjengelig i en ny datakilde – offentlige data, som hvem som helst kan viderebruke.

- Vi har ennå ikke funnet et godt navn på tjenesten, men det handler om et enkelt konsept. Du skal få se hva de folkevalgte har stemt, forklarer Christer Gundersen i Friprogsenteret til digi.no.

Du skal få strukturerte data om hvordan politikerne stemmer, sier Christer Gundersen i Friprogsenteret. <i>Bilde: Friprogsenteret</i>
Du skal få strukturerte data om hvordan politikerne stemmer, sier Christer Gundersen i Friprogsenteret. Bilde: Friprogsenteret

I samarbeid med ildsjelen Petter Reinholdtsen, leder i i NUUG (Norwegian Unix User Group), og organisasjonen Holder Ord, jobber de med en ny datakildetjeneste.

Den nye initiativet kommer antakeligvis, i likhet med FiksGataMi-prosjektet, å delvis basere seg på fri programvare utviklet av britiske MySociety.

De jobber for deg

Inspirasjonskilden og MySociety sin tjeneste TheyWorkForYou byr på et fritt programmeringsgrensesnitt (API) med data om mye av det som foregår i parlamentet. Her får utviklere tilgang til både voteringer, detaljer om folkevalgte og lordene, kommentarer fra talestol og i debattter, samt mye mer.

For over to år siden ble det åpnet en tilsvarende kilde med XML-data om stemmegivning i det amerikanske senatet.

Her til lands har NRK Brennpunkt gjennom sitt prosjekt Maktbasen gitt et visst innblikk i voteringer på Stortinget, men ikke som en datakilde du enkelt kan viderebruke.

- Vi har vært i kontakt med Stortinget for å få ut data om hvordan de folkevalgte stemmer. Målet har vært å få ut data som viser politiker for politiker, parti for parti og sak for sak. Hvordan stemte nordlandsbenken om Datalagringsdirektivet, for eksempel. Dette gir mange dimensjoner. Dataene skal kunne viderebrukes under en fri lisens, sier seniorrådgiver Gundersen til digi.no.

Åpner neste år

Friprogsenteret varsler at den nye datakilden etter planen skal bli klar første halvår i 2012.

- Nå jobber vi med grunnfinansieringen. Det koster ikke stort å få til dette, under hundre tusen. Så lenge vi gjenbruker investeringene som er gjort i andre land kan vi få en ganske god tjeneste for en billig penge, mener Gundersen.

Han håper å kunne lansere den nye, ennå ikke navgitte tjenesten (kanskje blir det «De jobber for deg» eller «Slik stemte din politiker»?) rundt påsketider. Friprogsenterets årlige GoOpen-konferanse 23. april 2012 er et godt stalltips....

- Jeg blir forferdelig skuffet hvis vi ikke er på lufta innen da, avslutter Christer Gundersen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.