JUSS OG SAMFUNN

Se norsk demoscene gjennom 20 år

Unik utstilling åpnet på Jernbanetorget.

2. jan. 2012 - 13:37

JERNBANETORGET (digi.no): Klokken er 13.37 og startskuddet går akkurat nå for en spesiell multimedia-utstilling i kunstpassasjen på Jernbanetorget t-banestasjon i Oslo.

Her gis et innblikk i hva hva kreativ ungdom har skapt av piksler, animasjoner, vektorgrafikk og dunkende rytmer de siste tjue årene.

Alt sammen ved å presse datakraften til det ytterste på datidens populære maskiner fra Commodore 64, via Amiga 500 og fram til dagens jern.

I seks uker fremover er dette åsted for utstillingen Pikslar - ei utstilling av digital kultur, som også kan følges på nettet.

Vi snakker selvfølgelig om bidrag fra demoscenen, et fenomen og en subkultur med utspring fra gutterommene, som har påvirket alt fra musikkvideoer på MTV til den bredere spill- og databransjen for øvrig.

Her er innslag fra kjente grupper som Spaceballs, Andromeda, Fairlight, Kefrens og Complex for å nevne noen. Flere kommer til senere.

Mang en IT-profesjonell har bakgrunn fra nettopp dette miljøet. Det har også en og annen teknologijournalist...

Viser mangfoldet

Den ellers grå og triste veggen på sentrumsstasjonen kommer til live. Over to strekninger på 18,2 meter kan du følge utviklingen fra før World Wide Web og Sovjetunionen ble oppløst og fram til nyere tid.

- Målet med utstillingen å vise datakultur og digital kultur laget av ungdom. Vi ønsker å gjøre folk flest oppmerksom på at data kan brukes til mer enn bare spilling. Her viser vi mangfoldet, sier pressekontakt Andreas-Johann Ulvestad til digi.no.

Bak utstillingen står frivillige ildsjeler fra Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU), altså samme organisasjon som omtrent like lenge hvert år har arrangert datatreffet The Gathering. Med på laget er også Hyperion Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser. Prosjektet er kommet i stand med støtte fra LNU Kulturmidlene.

Totalt åtte personer har arbeidet i et halvt år med å få i stand det som egentlig er tre separate utstillinger. Opplevelsene vil endre seg underveis, med bytte hver fjortende dag.

Nostalgi-tripp

- Alt som vises fram er enten lagd av norske demogrupper, eller de er lansert av en utenlandsk gruppe på norske arrangementer, som The Gathering. Det begynner i den ene enden med utgivelser fra 1991 og slutter med 2011 i den andre. Det er tjue år med demoer og bilder, sier Ulvestad til digi.no.

I tillegg avslører han at de senere i uken vil lansere hele album med mp3-låter hentet fra samme miljø. Dette skal fritt kunne lastes ned fra www.pikslar.no i løpet av onsdagen.

Medarrangør Eskild Hadland forteller at han lånt bort sin egen gamle Amiga 500 til utstillingen.

- Jeg måtte bruke fem timer på å rengjøre den. Det samler seg en del støv i tastaturet etter tjue år, sier Hadland.

Selv har han jobbet mest med utformingen av brosjyrene de deler ut. Akkurat som i demoscenen har hver person sin oppgave.

- Sammen skaper vi noe som er helt umulig å lage alene, sier han til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.