FORBRUKERTEKNOLOGI

Se norske tv-kanaler over Internett

Tre av de store, norske tv-kanalene kan mottas nesten i sanntid gjennom et lite Windows-program.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. feb. 2006 - 13:13

Et tips fra en leser har ledet oss til et kinesisk Windows-program med navnet TVkoo! Dette programmet tilbyr tilgang til en rekke tv-kanaler streamet over Internett. Blant tv-kanalene finner man norske NRK1, TV2 og TV3. Ingen av disse tre tilbyr live web-tv av alle programmer, selv om NRK og TV2 tilbyr en del. Sistnevnte tar stort sett betalt for tjenesten.

TVkoo! gjør det, i hvert fall i teorien, mulig å se blant annet disse tre kanalene over Internett, uansett hvor i verden man måtte være.

Sendingene har en båndbredde på omtrent 300 kbit/s. Dette betyr at brukeren må kunne laste ned dataene i denne hastigheten. Dette er selvfølgelig relativt problemfritt i dag, men det fungerer ikke like godt for alle kanalene.

Vi må innrømme vi ikke vet all verdens om programmet, som distribueres fra en webside med kun kinesisk informasjon. Googles oversettelse har likevel avslørt at programmet benytter en P2P-basert (peer to peer) distribusjonsform. Andre kilder forteller at programmet er delvis basert på BitTorrent-protokollen og at det utnytter Windows Media Player eller Real Player som integrert avspiller.

I brukergrensesnittet vises det hvor raskt klienten både laster ned og opp data.

Vår vesle testing av programmet viser at de norske kanalene vises svært bra, mens flere av de utenlandske kanalene er vanskeligere å få til. Vi har langt fra prøvd alle, men våre forsøk på å se Discovery Channel har strandet på grunn av for lav båndbredde fra maskinene til andre brukere. Trolig er det en fordel at mange i nærheten, i hvert i den samme verdensdelen, ser på samme kanal samtidig. I likhet med mange andre P2P-tjenester skal brukerens opplastingshastighet også virke inn på nedlastingshastigheten. Desto mer båndbredde du deler ut, desto mer får du tilbake.

Oppløsningen på sendingene varierer. De norske er på 384 x 288 punkter, men vi har også observert kinesiske tv-kanaler med oppløsning på 576 x 324 punkter. Vår opplevelse er at sendingen avspilles temmelig fritt for hakking når den først har startet. Dette skyldes at noen sekunder av sendingen til enhver tid er bufret før de avspilles, noe som jevner ut endringer i nedlastingshastigheten.

TVkoo!-programmet kan lastes ned herfra. Filen heter viviplay.exe og kjøres som den er, det vil si at installasjon ikke er nødvendig.

Det er ikke så lett å kjenne igjen navnene på alle kanalene i kanaloversikten, siden de stort sett er oppgitt på kinesisk. Noen unntak finnes, blant annet to Discovery-kanaler og sportskanalen ESPN. De norske kalles TV-M: Tv1, TV-M: Tv2 og TV-M: Tv 3, henholdsvis NRK 1, TV2 og TV3. Kanalene velges ved å dobbelklikke på oppføringen i programlisten.

Flere av de kinesiske kanalene kan også være interessante. Blant annet vises det på enkelte kanaler film med engelsk tale. GDTV (Guangdong) lover fokus på europeisk fotball. Hvorfor akkurat de tre norske kanalene er blant de 49 tilgjengelige kanalene, har vi ikke funnet noe godt svar på. Bortsett fra en håndfull kjente, engelskspråklige kanaler, ser de resterende ut til å være kinesiske.

Vi må legge til at bruk av programmet trolig ikke er godkjent av tv-kanalene som gjøres tilgjengelig. Vi kan heller ikke garantere at ikke programmet kan ha skjult funksjonalitet, for eksempel at det installerer spionvare, men vi har ikke sett informasjon eller tegn som tyder på dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.