BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se nye Windows 8

Helt nytt grensesnitt og "app store" fra Microsoft.

Bilde: Microsoft

Microsoft viste frem en tidlig utgave av Windows 8 for første gang onsdag kveld norsk tid. Det skjedde under D9-konferansen i California i regi av Wall Street Journal og AllThingsD.

Windows-direktør Steven Sinofsky demonstrerte et helt nytt brukergrensenitt, som er sterkt inspirert av metro-grensesnittet i Windows Phone.

- Vi har forsøkt å tenke helt nytt rundt hvordan du jobber med en PC, forklarte Sinofsky fra scenen.

Det som vekker mest oppsikt er hvor annerledes oppstartsmenyen er. I likhet med Windows Phone består den av en serie rektangulære fliser, som kan skreddersys brukerens behov.

En overraskelse er hvordan hele grensesnittet og dens programmer er tilpasset pekeskjerm, men skal fungere like godt med mus og tastatur, ifølge Microsoft.

- Vår tilnærning innebærer ingen kompromisser - du kan bruke hvilken enhet du selv ønsker, skriver Microsoft i sin oppsummering av presentasjonen de gjorde.

Flisene fungerer både som snarveier til programmer, og som små interaktive widgets basert på HTML5 og Javascript. Dette er altså webapplikasjoner som ved et klikk kan åpnes i fullskjermmodus.

Denne delen av operativsystemet er nært knyttet til den medfølgende nettleseren Internet Explorer 10 og dens maskinvareaksellerering. Hvorvidt det er mulig å kjøre de samme programmene med alternative nettlesere ble det ikke sagt noe om.

Microsoft oppgir at det er langt flere muligheter i dette grensesnittet enn de foreløpig har valgt å avsløre. Det ligger i kortene at det kommer en rekke nye API-er, som blant annet lar appene i startmenyen utveksle informasjon med hverandre, andre Windows-programmer, fra nettverket eller filsystemet.

I tillegg støttes naturligvis ordinære Windows-programmer. Ifølge Sinofsky skal alle programmer som fungerer med Windows 7 også støttes i neste versjon av operativsystemet. Det er også mulig å starte opp det klassiske skrivebordet med startknapp og tradisjonelle menyer.

App store

Demonstrasjonen onsdag viste fliser med pekere til blant annet IE10, utforskeren, bildemapper, e-post og kalender. En annen flis kalt "Store" med sin handlekurv med Windows-symbolet viser tydelig at Microsoft planlegger å åpne en egen programvarekanal eller "app store" til Windows.

Lavere systemkrav

Windows 7 hadde lavere systemkrav enn sin forgjenger Vista. På samme måte blir det heller ikke denne gangen nødvendig å gå til anskaffelse av ny PC for å oppgradere. Ifølge Microsoft vil Windows 8 ha enda lavere systemkrav enn 7-eren.

Det ventes langt flere avsløringer om Windows 8 på utviklerkonferansen Build som går av stabelen 13.-16. september i California.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.