Se og Hør-eier satser på kristenradio

Norsk Aller er i samtaler med PeSju Kristen Riksradio om den ledige digitale radio-konsesjonen.

- Vi er i samtaler med Kristen Riksradio, bekrefter administrerende direktør Ole Sæther overfor digi.no. Aller-gruppen, som har sitt hovedsete i Danmark, eier Radio 1 Norge AS.

PeSju Kristen Riksradio satser på sin side alt på å bli en av aktørene som klarer å kapre den riksdekkende konsesjonen på DAB som Statens Medieforvaltning har lyst ut.

- En eventuell allianse med Aller vil føre til at vi deler på bits-kapasiteten, dvs. sendekapasiteten, sier Ole Tamlag som er nytilsatt radiosjef hos PeSju Kristen Riksradio.

- Vi vil kommer til å legge to kanaler ved siden av hverandre. Vi vil få en egen kanal med eget redaktøransvar. Det er primært en kostnadsmessig deling vi snakker om, sier Tamlag.

Innen 4. januar neste år må de potensielle samarbeidspartnerne ha sendt søknadspapirene til Medieforvaltningen.

Ifølge Tamlag kommer Norsk Aller ikke til å bygge rikssatsingen rundt Radio 1, men bygge en egen radiokanal med sendinger rettet andre målgrupper enn den rikdekkende reklamekonkurrenten P4s. Gjennom sin allmennkringkastingskonsesjon har P4 allerede fått tildelt en digital blokk.

Ole Sæther vil ikke spå noe om hvilke sjanser Aller har i allianse med Kristen Riksradio.

- Vi søkte også på P4-konsesjon uten å få få den. Jeg vil ikke spå noe om sjansene våre denne gangen, sier Sæther som mener dette er en langsiktig investering for Aller,

- Det er ingen kjempeinvestering for oss, for å si det mildt. Det tar lang tid før det kommer lønnsomhet. Kortsiktig vil det bli et langt løp med tap. På lengre sikt er det en investering i infrastruktur, mener han.

Sæther avviser at Norsk Aller kommer til å sende flere søknader med ulike konstellasjoner.

- Vi rir ikke flere hester. Det vil være en felles søknad, sier han og opplyser at de har jobbet med dette i tre år. Han sier at de i dag ikke ofrer en tanke på forfordelingen av DAB-konsesjoner til NRK og P4.

- Vi hadde kritiske synspunkter den gang det var aktuelt. Vi mente blant annet at det ville bli trangt for nye aktører å etablere seg. I dag tar vi dette bare som rammebetingelser, sier han.

Tamlag i PeSju, sier til digi.no at en av hovedgrunnene for den knallharde satsingen på riksdekkende digital radio, er den begrensede sendetiden Kristen Riksradio har i dag.

- Det som begrenser spredningen er at vi kun har anledning til å sende 25 prosent per dag. I dag sender vi fire timer daglig, mens vi ønsker å sende mellom 10 og 12, sier han.

Tamlag mener at det ikke ligger en innebygd konflikt mellom verdiene til de to potensielle samarbeidspartnerne

- Vi har en kristen grunnverdi. Vi vet hvilke planer Aller har når det gjelder sin radio, og disse skremmer ikke oss. De skal ikke sende kjapp-kjapp radio, men må lage noe nytt, sier Tamlag og mener forholdet dem i mellom er avhengig av gjensidig forståelse for hverandre.

- Når vi har fått frihet til å lage vår radio, får Aller få sin frihet til å lage sin radio.

Han innser imidlertid at det vil bli stilt spørsmål om hvorfor en kristen radio eventuelt vil gå sammen med eieren av ukebladet Se & Hør.

- Vi har tenkt gjennom det, og det er grunn til å være oppmerksom på det med Se & Hør. Vi ønsker jo ikke å få den imagen og profilen på oss. Men med våre sendinger ser jeg ingen fare for at det vil skje. Aller eier dessuten mange blader, Se & Hør er jo bare en av dem.

Han sier det ikke er aktuelt å få Aller inn på eiersiden.

PeSju Kristen Riksradio eies i dag av svært mange aktører, blant annet alle de store, kristne organisasjonene og noen skipsredere, inkludert Terje Mikalsen som også er aktiv på IT-investeringer (inkludert digi.no).

Til toppen