BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se opp for CIH-viruset 26. april

I morgen slår det fryktede CIH-viruset til. Det vel to år gamle dataviruset er fremdeles sortert blant verdens ti "mest fryktede".

25. apr. 2000 - 11:35

Dersom alle PC-brukere hadde utstyrt seg med et oppdatert antivirusprogram ville CIH-viruset vært borte fra ti-på-topp-lista over verdens mest aggressive virus. Det er imidlertid ikke tilfelle, og i løpet av de siste 30 dagene har CIH-viruset dukket opp over 700 ganger bare i Norge, ifølge antivirusbekjempere.

For nøyaktig ett år siden slo CIH-viruset kraftig til - ikke minst i Europa, der digi.no kunne rapportere om til dels alvorlige smittetilfeller i tolv land, pluss Hongkong, India, Japan, New Zealand, Singapore og Sør-Afrika.

- Da viruset sist var aktivt i fjor, ødela det mellom 6000 og 10 000 arbeidsstasjoner i Norge. Alle programmer og filer blir skrevet over før viruset til ødelegger seg, selv, forteller administrerende direktør Per Hansen i PDI Consult AS.

Det er særlig varianten "Tsjernobyl" - som bare slår til hver 26. april, datoen for atomulykken for tretten år siden - som er utbredt av CIH-viruset. Viruset sletter ikke bare filer og filtabeller fra disker, det ødelegger også BIOS. CIH-viruset rammer bare PC-er under Windows 95/98. Maskiner under Windows NT, Mac, Novell eller Unix rammes ikke. Dersom en PC rammes, og BIOS ødelegges, må BIOS-brikken byttes.

Det gjennomgående inntrykket er det samme som digi.no har skrevet om gjentatt ganger: Det sterkt smittsomme Melissa-viruset fikk de aller fleste til å sjekke sine antivirus-installasjoner. Antivirus som er oppdatert en eller annen gang siden august 1998 er nok til å avsløre alle kjente varianter av CIH. De som har fulgt oppfordringene fra antivirusselskap og fra pressen om å oppdatere sine signaturfiler, vil derfor oppdage og kverke CIH-viruset i tide. De øvrige, og som er så uheldige å bli rammet av CIH-viruset, kan vente seg svært store problemer, og må betale dyrt for å få tilbake tapte data.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.