Se opp for falske Pentium II-prosessorer

I den senere tiden blitt klart at enkelte taiwanske bedrifter systematisk har endret merkingen eller innkapslingen av Pentium II-prosessorer, slik at kundene blir narret til å tro at de kjøper raskere prosessorer enn de egentlig gjør.

Det store problemet er at det ikke er mulig å se forskjell på de originale og de modifiserte Pentium II prosessorene. For brukeren betyr dette at prosessoren blir kjørt med en høyere klokkehastighet enn den egentlig er laget for. Dette kan bety redusert levertid eller fare for smelting av komponentene inne i prosessoren.

Ifølge The Register, er det først og fremst falske 300 MHz-utgaver som er i omløp. Dette er egentlig 266 eller 233 MHz prosessorer.

Nå er det slik at ikke alle utgavene av Pentium II har de samme egenskapene. Ifølge c't er alle 300 MHz Pentium II-prosessorer blant annet utstyrt med ECC (Error Correcting Code), noe de fleste Pentium II-prosessorer med lavere klokkehastighet ikke er.

c't har derfor laget et lite testprogram som gjør det mulig for hvem som helst å se om prosessoren er en ekte Pentium II 300 MHz, eller en forfalskning. Når programmet oppdager at en Pentium II-prosessor kjører med en klokkehastighet på 300 MHz uten å ha ECC, gir det en advarsel. Programmet er tilgjengelig på fra nettstedet til c't (se peker oppe til høyre på denne siden).

Nå finnes det faktisk noen 266 MHz prosessorer som er utstyrt med ECC. Men ifølge c't er disse alt for dyre til at det lønner seg å bruke disse i forfalskningen.

Det er først og fremst i det såkalte gråmarkedet at de forfalskede prosessorene har blitt distribuert, spesielt via forskjellige overskuddslagre og useriøse distributører. Det anbefales derfor at forhandlerne kun kjøper prosessorene fra autoriserte Intel-distributører.

Etter press fra USA har taiwanske myndigheter satt igang etterforskning for å komme til bunns i saken. I slutten av forrige uke ble fem mennesker arrestert for å ha forfalsket Pentium- og Pentium II-prosessorer for mange millioner taiwanske dollar.

Til toppen