Se opp for fuktige mobiltelefoner

Sommeren er høysesong for skader på mobiltelefoner viser en rundspørring blant mobilforhandlere. Vannskader topper listen over typiske sommerskader. I tillegg tar sommervarmen knekken på mobilbatteriene.

Sommeren er høysesong for skader på mobiltelefoner viser en rundspørring blant mobilforhandlere. Vannskader topper listen over typiske sommerskader. I tillegg tar sommervarmen knekken på mobilbatteriene.

- Fuktskader kommer like lett av øl som av vann, er teorien til telekom-redaktør Eriksen i digi.no, som befinner seg på lekteren på Aker Brygge.

Om Eriksens teori holder vann, har ikke Ericsson sagt noe om.

Ericsson sier derimot:

- Mobiltelefonene er blitt en naturlig del av folks sommerbagasje og den benyttes også flittig utendørs. Dette er nok mye av grunnen til at forhandlerene opplever et rush av såkalte "feri-skadede" telefoner. Ifølge forhandlerene er vannskader den vanligste sommerskaden, sier produktsjef Sindre Torp i Ericsson Mobile Communications, i en pressemelding.

De vanligste fuktskadene kommer som en følge av at folk slipper mobilen i vann, benytter den i regnvær eller utsetter den for sjøsprøyt.

- Hvis mobiltelefonen utsettes for vann må batteriet fjernes umiddelbart. Kombinasjonen vann og strøm vil føre til at kontaktbelegget i telefonen spises slik at kontaktene ødelegges - og prosessen kan også ødelegge elektronikken i telefonen. Før du batteriet settes inn igjen bør mobilen leveres inn til en forhandler som kan sjekke at telefonen er 100 prosent tørr, sier Torp i pressemeldingen.

Mobiltelefoner bør heller ikke utsettes for høye sommertemperaturer. Elektronikken i telefonene tåler det, men sterk varme reduserer batteriets levetid betraktelig ifølge Ericsson.

- Mange lar telefonen eller ekstrabatteriet ligger på dashbordet i en bil som står i solsteiken hele dagen. En slik overoppheting vil reduserer batterikapasiteten, og den er ikke mulig å gjenvinne ved lading. Dette merkes kanskje ikke med en gang, men over tid vil driftstiden forkortes, sier Torp.

Mister du mobiltelefonen i saltvann er den mest sannsynlig "død". Ved vannskader i ferskvann er det imidlertid større sjanse for å redde den. Ericsson kommer med følgende råd i pressemeldingen:

1. Fjern batteriet fjernes umiddelbart.

2. Levér inn mobilen til forhandler eller verksted for en sjekk, og eventuelt hjelp til å få tørket telefonen.

3. Batteriet må ikke settes inn før telefonen er helt tørr.

Ellers nevner selskapet følgende generelle ferieråd for mobiltelefonen;

1. Ikke benytt mobiltelefonen utendørs i regnvær med mindre den er godt beskyttet:

2. Bruk bærbar handsfree slik at du kan snakke i mobilen uten å måtte ta opp fra for eksempel innerlommen på regnjakken eller ha den i en vanntett pose

3. Putt mobiltelefonen i en vanntett pose i sekken når du skal på tur - slik unngår du kondensproblemer ved kroppsvarme, og mobilen er godt beskyttet hvis det skulle begynne å regne.

4. Beskytt mobiltelefonen i båt - der den er utsatt for sjøsprøyt og kan falle i vannet. Legg telefonen innendørs eller benytt en spesial-pose - som i tillegg til å være vanntett også flyter på vannet hvis du skulle miste den over bord.

5. Beskytt telefonen når du er på stranden - det fine sandstøvet kan ødelegge høyttaler og mikrofon.

6. Ikke la mobiltelefonen eller ekstrabatteri ligge i direkte sollys. Overoppheting forkorter batteriets levetid drastisk.

7. Vær oppmerksom, og beskytt mobiltelefonen mot støt og slag under sommerens uteaktiviteter.

Til toppen