Se opp for gevinstsikring

Etter ni handledager i strekk med oppgang for IT-indeksen er det rimelig å forvente at enkelte investorer ønsker å sikre sine kortsiktige gevinster.

Etter ni handledager i strekk med oppgang for IT-indeksen er det rimelig å forvente at enkelte investorer ønsker å sikre sine kortsiktige gevinster.

Etter gårsdagens kaos rundt ASK ventet de fleste at aksjen ville ta seg inn så snart selskapet fikk slått tilbake mot kritikken fra Multimedia Presentation (MP). I stedet viste det seg at MP i stor grad hadde rett i sine påstander, selv om det også har kommet for dagen at samarbeidet allerede var kommet ned på et minimum (MP har i praksis ikke solgt ASK-prosjektører de siste månedene).

Du finner vår dekning av på finanssidene til digi.no. Påstandene fra MP om laber produktkvalitet på ASKs nye produkter er så langt ikke dokumentert, men MP mener de kan legge tall på bordet som viser at enkelte leveranser var av særdeles laber kvalitet.

ASK lå tilnærmet uforandret fra børsslutt tirsdag, og endte marginalt opp.

Tandberg ASA så en grei oppgang onsdag, selv om det viser seg at den nye hovedkonkurrenten Polycom fosser frem i et imponerende tempo. Det indikerer at markedet legger mer vekt på markedsveksten for videokonferanse-enheter enn på at Polycom vokser betydelig mer enn Tandberg fra kvartal til kvartal.

Onsdag fikk vi også forklaringen på tirsdagens oppgang i Tandberg Datas aksjekurs. Sundal Collier & Co. - hvis TAD-analytiker var meget tidlig ute med å dømme aksjekursen nord og ned (fra 99 kroner) - har nå snudd og gitt en varm kjøpsanbefaling. Det er et STERKT kjøpssignal, om noen skulle være i tvil.

Onsdag lå aksjen tilnærmet flatt, noe som trolig skyldes at det ble kjent at selskapets sykmeldte toppsjef forblir sykmeldt en tid fremover. At Jan Andersen (ansatte-representant i styret) solgte en mindre post i Tandberg Data, trekker vel ikke opp det heller.

NetCom var solid opp på formiddagen. Dette skyldes trolig - som vi påpekte i går - nyheten om at Ameritech ikke fikk det til i Østerrike. Også gode tall fra svenske Europolitan kan benyttes som kjøpsargumenter, uten at vi ser noe annet poeng enn at noen er flinkere enn andre.

IT-aksjene som er notert ved Oslo Børs stiger fortsatt i verdi etter sommerens og høstens "krakk". Etter onsdagens oppgang er snart fire ukers nedtur tatt igjen, og likviditeten er i ferd med å vende tilbake til Børsen.

Det er ikke urimelig å forvente at det er flere investorer som nå sitter igjen med tildels betydelige kortsiktige papirgevinster. Selv om noe av krakk-stemningen har forlatt aksjemarkedet, er det ikke til å stikke under en stol at usikkerhetsmomentene som i utgangspunktet utløste nedgangen, fremdeles er til stede i fullt monn.

  • Selv om renteutviklingen internasjonalt - og i Norge (!) - nå er mer hyggelig for investorene, har også de korte rentene blitt liggende på et nivå som er betydelig høyere enn noen trodde selv etter at krona ble "sluppet fri".
  • Asia-problemene er i liten grad ryddet av veien, selv om Japanske myndigheter ser ut til å stokke beina litt bedre.
  • Det har ikke skjedd endringer som tilsier at man skal være mindre bekymret for en nedgangskonjunktur nå en hva man måtte vært tidligere.
  • Situasjonen i Stortinget og rundt Statsbudsjettet er fortsatt uavklart.

Selv om mye av usikkerheten som har vært knyttet til enkelte selskap er ryddet av veien, og flere selskap nå fremstår som direkte billige, er det altså noe tidlig å si at bunnen er passert.

Den oppgangen vi så tidligere i år varte betydelig lenger enn de fleste i utgangspunktet ventet. Selv om korreksjonen har vært voldsom i enkelte aksjer, har den vært raskt unnagjort.

Likviditeten er tilsynelatende på vei tilbake til markedet, men vi har vondt for å se for oss at den tilstrømmingen fra private investorer som vi så i fjor vinter skal gjenta seg. Med et ustabilt boligmarked og høye renter på boliglånene, er det ganske enkelt vanskelig å se for seg at eventuelle overskudd havner i aksjefond og pensjonssparing.

Det er derfor mye som taler for at den oppgang vi har sett de siste dagene er fyrt opp av korte penger fra investorer som har sett at korreksjonen har vært vel stor i enkelte aksjer. De investorene har trolig et ønske om å ta gevinst.

Vi tror derfor det skal mer til før "bjørnen" jages av banen. Det kan ganske enkelt ta lang tid.

Til toppen