Se opp for nettsvindlere

Nettsvindling har økt med 4000 prosent på bare åtte måneder.

Nettsvindling har økt med 4000 prosent på bare åtte måneder.

En relativt ny form for Internett-basert svindel blomstrer som aldri før. Fenomenet kalles phising og innebærer å masseutsende e-post som ser ut som det kommer fra store og kjente nettsteder. De typiske nettstedene er auksjonstjenester som eBay og bank- og finansinstitusjoner som for eksempel VISA.

E-posten lokker folk til klikke på lenker til phisher-nettsteder som er utformet som tro kopier av de virkelige tjenestene. Målet er å få naive nettsurfere til å legge igjen kredittkortnumre og personopplysninger.

Ifølge den internasjonale samarbeidsorganisasjonen Anti-Phishing Working Group har antallet registrerte phishingforsøk bare siden november økt med 4000 prosent.

digi.no omtalte i mai en fersk rapport fra Gartner om phishing i USA. I denne rapporten anslår Gartner at minst 970.000 amerikanere har latt seg lure av phishere, og at de er svindlet for til sammen 1,2 milliarder dollar. 76 prosent er svindlet det siste halvåret og 92 prosent de siste tolv måneder.

Men langt flere er i faresonen. Undersøkelsen forteller at hele 57 millioner amerikanere har mottatt phish-post, hvorav 11 millioner har fulgt lenkene videre til de falske nettstedene.

    Les også:

Også nordmenn blir berørt av phishing. Ifølge Økokrim har en nordmann forsøkt å lure til seg kontoinformasjon fra norske nettbankbrukere ved å kopiere en nettside til en av landets største banker. I tillegg ble to nordmenn pågrepet i våres for forsøk på å kopiere auksjonssidene til Ebay.

Politiadvokat Erik Mostue i Økokrim forteller til Aftenposten at etterforskning av phishing er ressurskrevende og at mange av svindlerne aldri blir tatt. Dette skyldes at det finnes ingen grenser i cyberspace, ettersom du like gjerne kan sitte på Bøler som i Thailand.

Dersom den mistenkte kommer fra Sverige må svensk politi etterforske saken. Er serveren i tillegg lokalisert i USA, må amerikansk politi kobles inn.

Til toppen