FORBRUKERTEKNOLOGI

Se på TV med din norske sofa-PC

Norske Screen Media er i løpet av oktober ferdig med en ny versjon av sin Internett-terminal. TV-mottak, WLAN og Windows CE er noen av nyhetene.

28. sep. 2001 - 06:13

Norske Screen Media AS har laget en ny versjon av sin trådløse, tastaturløse sofa-PC som utvide mulighetene til maskinen på en rekke måter. Første-generasjonsmaskinen er nå slanket og fått muligheten til å vise TV-signaler.

 

Screen Media er i ferd med å legge siste finpuss på den nye Freepad-maskinen, den skal settes i produksjon på Taiwan i løpet av oktober. Med et ras i komponentprisene kan Screen Media utvide maskinens muligheter og på samme tid krympe prisen.

- For å få bedre kontroll har vi overtatt nesten alt design og utvikling selv. Dette gir større kontroll og raskere utvikling, selv om det koster litt mer, sier Screen Media-sjef Carl Henrik Janson til digi.no.

Screen Media Freepad m/TV2-program på skjermen. <i>Montasje:  Per Chr. Klingenberg Stokke</i>
Screen Media Freepad m/TV2-program på skjermen. Montasje:  Per Chr. Klingenberg Stokke

Maskinen er slanket i størrelse og vekt, men på innsiden er den blitt styrket vesentlig. Super VGA-skjermen er nå en aktiv matrise-skjerm og minne er økt fra 32 til 64 MB. Men det viktigste er at prosessorfarten er doblet fra 166 til 300 MHz og minnebussen er kraftig oppgradert. Janson mener at den nye maskinen blir 4-5 ganger raskere.

De lavere komponentprisene gjør at Screen Media vil få redusert sin produksjonspris fra hele 800 dollar til 500 dollar. I løpet av første halvår 2002 tror Janson den vil falle ytterligere til 400 dollar i basisversjonen.

De største nyhetene ligger på kommunikasjonssiden. Den første maskinen hadde innebygget system for å kommunisere med en DECT-basestasjon. Den nye maskinen får i stedet en PC Card-kortplass som kan brukes til et WLAN eller DECT-modem.

For å bruke WLAN (11 Mbit i sekundet) må du kjøpe en basestasjon som Screen Media har fått designet. Og det er med denne basestasjonen at mulighetene bretter seg ut. Screen Media skal tilby forskjellige versjoner av sin maskin og basestasjonen.

Rosinen i pølsa blir den mest avanserte versjonen av mottakerboksen som vil inneholde en TV-kabelmottaker og brikker for MPEG-komprimering. (Bildet over er manipulert)

- Mottakerboksen kan dermed ta i mot TV-signal, gjøre om signalet og vise det på Freepad. I en vanlig familie blir det stadig større kamp om hva TV-en skal brukes til - Playstation, TV-titting og andre tjenester. Vi tror at svært mange kunne tenke seg å se på TV alene, forteller Janson til digi.no.

Hittil har Screen Media brukt Linux som operativsystem, men nå arbeider selskapet med en versjon som bruker Windows CE 4.0, en oppgradering Microsoft lanserer ved juletider.

Den nye maskinen kan også brukes som vanlig telefon og IP-telefon. Maskinen kan også utvides med en harddisk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.