Se prisen for å leie serverkraft fra Google

Google åpner sin serverpark og tar betalt på timesbasis, og for hver gigabyte.

Se prisen for å leie serverkraft fra Google

Google åpner sin serverpark og tar betalt på timesbasis, og for hver gigabyte.

I dag er det mest vanlig at bedrifter og organisasjoner har sine egne servere. Mange har også betalt en tredjepartsleverandør for å drifte sine servere i spesialtilpassede bygninger.

Begge disse alternativene krever imidlertid investeringer i servere og utstyr. Det forsøker flere aktører å gjøre noe med, og de som trolig har kommet lengst er nettbutikken Amazon.

Amazon har en gigantisk serverpark de bruker til egne tjenester, og de satser også på å tilby kapasitet for den til andre kunder. Selskapet leverer både lagringsløsninger, og en løsning for å kjøre virtuelle maskiner som er laget for friprog-alternativet XenSource.

Istedenfor at kundene kjøper servere og serverlisenser, så betaler de kun for bruk av lagringskapasitet, prosessorkraft og båndbredde.

Google er kanskje enda mer kjent for sine gigantiske serverparker. De har en avansert søketeknologi, men måten de drifter og organiserer den er kanskje like avansert som selve søkemotoren og de tilhørende komponentene.

Google App Engine er på mange måter Googles svar på Amazon S3 (for lagring) og Amazon EC2 (for virtuelle maskiner), men søkegiganten har valgt en litt annen tilnærming.

Foreløpig virker Googles løsning kun for systemer som er skrevet i programmeringsspråket Python. Det er imidlertid en begrensning som forventes å bare være midlertidig, og det har ikke stoppet interessen.

Ifølge ReadWriteWeb har allerede 75.000 utviklere fått tilgang til tjenesten, og 150.000 har stått på venteliste. Sistnevnte skal få tilgang fra og med i dag, når Google nå tilgjengeliggjør tjenesten for alle.

I den forbindelse har de også offentliggjort prisnivået de legger seg på for bedrifter som ønsker å kjøre sine applikasjoner i Googles serverpark, istedenfor på egne servere:

  • 0,10-0,12 dollar per prosessortime
  • 0,15-018 dollar per gigabyte lagring, per måned
  • 0,11-0,18 dollar per utgående megabyte bredbånd
  • 0,09-011 dollar per inngående megebyte bredbånd

    Les også:

Til toppen