DIGI.NO

Se Suns Linux-grensesnitt i 3D

Suns utviklere lager et tredimensjonalt grafisk brukergrensesnitt for Linux-PC-er. Her er noen smakebiter.

18. des. 2003 - 13:15

Sun har denne høsten demonstrer selskapet kommende, tredimensjonale brukergrensesnitt - foreløpig kjent som Project Looking Glass - ved flere anledninger. Skikkelig bilder av det, har derimot vært mangelvare.

digi.no har fått skaffet til veie et lite antall høyoppløste bilder som viser noen av detaljene Sun tenker seg.

Klikk her for å se skjermbildene.

Skrivebordsflatene på de aller fleste av dagens PC-er og arbeidsstasjoner - uavhengig av operativsystem - er uten dybde. Dette gjør at vinduene enten vises eller ikke vises - eventuelt vises de som ikoner eller små knapper på en oppgavelinje når de er minimalisere.

I Project Looking Glass gjøres det meste om til tredimensjonale objekter. Vinduer kan vendes på skrå innover i arbeidsflaten, slik at de tar mindre plass samtidig som at innholder fortsatt vises. Vinduene kan også snus slik at baksiden kommer fram. Her kan brukeren skrive notater som er relevante for dette vinduet.

Bakgrunnsbildet i arbeidsflaten er også gjerne tredimensjonalt, slik at brukeren kan velge fra hvilken retning motivet skal vises.

Hvis et vindu likevel skal minimaliseres, vil innholdet vises i forminske utgave i ikonet nederst på arbeidsflaten. Dette skal gjøre det enklere å finne fram til vinduet hvis brukeren har mange vinduer åpne.

Project Looking Glass er foreløpig kun på et tidlig utviklingsstadium og Sun oppgir at mye kan komme til å endres før en endelig utgave er klar. Målet er at det skal fungere med skrivebordsmiljøene i Solaris og Linux, men foreløpig fungerer det bare sammen med Sun Java Desktop System.

Project Looking Glass skal, når det er ferdig, fungere transparent med vanlig programvare. Det betyr at det ikke kreves endringer i de vanlige applikasjonene som finnes for at de skal fungere i det nye miljøet.

Med tanke på at det er Sun som står bak dette prosjektet, er det nær sagt en selvfølge at det er Java-basert.

Klikk her for å se skjermbildene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.