BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se verden søke på Google

Globus visualiserer trafikken rett i nettleseren.

6. mai 2011 - 09:18

Google har skapt et nytt verktøy som visualiserer geografiske data på en globus. Fremstillingen er basert på 3D-grafikkstandarden WebGL og kjører rett i nettleseren.

WebGL Globe er en åpen plattform og kildekoden er fritt tilgjengelig.

De byr for anledningen på to ulike implementeringer som på en elegant måte visualiserer søketrafikken på Google i løpet av en dag, samt en variant der du kan følge verdens befolkningsvekst ved ulike intervaler.

Førstnevnte visualisering viser også det mest brukte språket som benyttes i forskjellige geografiske områder.

- Søkeglobusen viser også det mest brukte språket i et område med forskjellige farger. Spørringene på tvers av det europeiske kontinentet og deler av Asia lyser opp. Dessverre ser vi langt færre søk fra deler av verden med lite tilgang til Internett - og gjerne elektrisitet også - som i Afrika, skriver Google i et blogginnlegg om nyheten.

Prosjektet er blant søkegigantens eksperimentelle initiativ knyttet til egen nettleser Chrome, eller om du vil; skryteeksempler for hva det er mulig å få til med moderne nettlesere.

Foruten Chrome oppgis det at globusen fungerer med Firefox 4 og nyeste testversjon av Webkit. I tillegg må du ha et grafikkort som støtter WebGL. Det er maskinen din lokalt som sørger for nødvendig maskinvareaksellering.

Datastråler basert på koordinater (lengde- og breddegrader), fargegraderinger og zoom med mus er blant funksjonene om foreløpig støttes. Flere funksjoner skal være på vei.

Det er naturlig å vente at Google senere vil benytte samme teknologi også til sin karttjeneste Google Earth, som foreløpig krever egen plugin til nettleseren.

Den oppvakte digi.no-leser vil kanskje huske globusen som Opera benytter for å visualisere trafikken gjennom sin Opera Mini-tjeneste? Googles variant ligner mye, men benytter altså WebGL som foreløpig ikke støttes av Operas nettleser.

Googles globus er ikke helt ulik den Opera Software og Jon von Tetzchner her demonstrerer. Løsningen benyttes for å visualisere Opera Mini-bruken på kontoret deres i Oslo. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Googles globus er ikke helt ulik den Opera Software og Jon von Tetzchner her demonstrerer. Løsningen benyttes for å visualisere Opera Mini-bruken på kontoret deres i Oslo. Bilde: Per Ervland
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.