BEDRIFTSTEKNOLOGI

Seagate-harddisk setter ny lagringsrekord

Passerer viktig milepæl innen lagringstetthet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mai 2011 - 09:54

Seagate kunngjorde i går at selskapet kommer til å være først ute med å tilby 3,5 tommers harddisker med en lagringkapasitet på 1 terabyte per plate.

Den største modellen kan dermed lagre tre terabyte med data, uten å være utstyrt med mer enn tre plater. Færre plater betyr vanligvis lavere produksjonskostnader.

På sikt vil Seagate trolig tilby harddisker med både fire og fem slike plater, noe som betyr en lagringskapasitet på henholdsvis fire og fem terabyte.

De første produktene fra Seagate som tar i bruk den nye teknologien, er eksterne GoFlex Desk-harddisker. Disse skal komme i salg til sommeren og leveres med kapasitet på mellom 1 og 3 terabyte.

Platene i de nye harddiskene har en lagringstetthet på 625 gigabit per kvadrattomme. Til sammenligning hadde platene i Seagate Barracuda 7200.12-familien, som ble lansert i januar 2009, en lagringstetthet på 329 gigabits per kvadrattomme.

I gjennomsnitt de siste årene har den maksimale lagringskapasiteten til harddisker blitt økt med 30 til 40 prosent i året, men i forhold til løfter som har blitt gitt at av harddiskleverandører de siste årene, har utviklingen gått noe tregere enn forventet. I juli 2008 fortalte Hitachi Global Storage Technologies at de hadde planer om å lansere en 5 terabyte-harddisk innen utgangen av 2010. Det har ikke skjedd.

I august i fjor kunngjorde Toshiba at selskapet har utviklet teknologi for å tilby harddisker med en lagringstetthet på 2,5 terabit per kvadrattomme, men selskapet regner ikke med å kunne tilbyr produkter basert på dette før i 2013.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.