BEDRIFTSTEKNOLOGI

Seagate prøver på nytt med hybriddisker

Denne gang med betydelig mer flashminne.

Hybriddisken Seagate Momentus XT
Hybriddisken Seagate Momentus XT Bilde: Seagate
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mai 2010 - 09:22

Hybride lagringsenheter var på «alles» lepper for tre-fire år siden, og det flere av harddiskleverandørene kunngjorde at de ville lansere slik enheter, men de færreste fikk muligheten til å kjøpe en slik enhet før det igjen ble helt stille omkring produktkategorien.

En hybrid lagringsenhet er i dette tilfellet en harddisk utstyrt med et relativt stort lese- og skrivebuffer bestående av ikke-flyktig minne.

Problemet med de første hybriddiskene var at de leverte skuffende lav ytelse, i alle fall i forhold til det leverandørene på forhånd hadde antydet.

I går kunngjorde Seagate at selskapet har begynt leveransene av lagringsenheten Momentus XT, som selskapet hevder at er verden raskeste 2,5 tommer harddisk for bærbare pc-er. I praksis dreier det seg om en hybrid enhet som er satt sammen av en 7200 rpm harddisk med lagringskapasitet på enten 250, 320 eller 500 gigabyte, og dessuten 4 gigabyte med flashminne.

I dette dokumentet antyder Seagate at den hybride enheten vil koste omtrent 75 dollar mer enn en tilsvarende harddisk uten flashminne.

Det som nå kanskje kan gjøre hybride lagringsenheter som dette mer vellykkede enn tidligere forsøk, er at det integrerte flashminnet er betydelig større. Flashminnestørrelsen gjerne var 128 eller 256 megabyte i de enhetene som ble sluppet i 2007.

I løpet av disse årene har flashminne blitt betydelig billigere. I tillegg har teknologien gjort store framskritt både når det gjelder lese- og skrivehastigheter og holdbarhet. Det er derfor ikke noen tvil om at det er et helt annet produkt Seagate nå lansere. Men spørsmålet er fortsatt om ytelseforbedringen og det reduserte strømforbruket som gjerne loves, er tilstrekkelige til å forsvare den økte prisen.

Seagate oppgir at ytelsesforbedringen kan være på opptil 80 prosent, sammenlignet med en tilsvarende harddisk uten flashminne. Men dette vil avhenge svært mye av bruken.

Momentum XT tar i bruk Seagates Adaptive Memory-teknologi som skal kunne gjenkjenne mønstre i hvor ofte visse digitale data brukes, og deretter flytte den mest brukte informasjonen over i flashminnet, slik at den blir raskere tilgjengelig. I motsetning til de tidligere hybridenhetene, skal det nye produktet kunne brukes sammen med alle operativsystemer.

Hybriddisken Seagate Momentus XT <i>Bilde: Seagate</i>
Hybriddisken Seagate Momentus XT Bilde: Seagate

Dersom brukeren ofte starter pc-en på nytt, kan dette føre til at mange av filene som lastes under oppstart av operativsystemet, blir liggende i flashminnet og vil da i mange tilfeller kunne leses raskere enn om de skulle hentes fra selve harddisken.

En annen fordel med hybride harddisker er at mange lese- og skriveoperasjoner kan gjøres uten at de magnetiske platene i harddiskene må settes i bevegelse. Dette skal kunne redusere strømforbruket til lagringsenheten og dermed gi bedre batteritid for bærbare pc-er. Til gjengjeld vil det i mange tilfeller ta noe lenger tid å hente data som ikke finnes i flashminnet, siden harddisken oftere vil måtte starte opp fra hviletilstanden. Slike «spin-ups» kan være ganske energikrevende, noe som igjen vil redusere batteritiden.

Det er allerede klart at Momentus XT vil gjøres tilgjengelig som en valgmulighet for Asus' Republic of Gamers (ROG) G73Jh-maskin.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.