UTVIKLING

Seattle slipper ut offentlige data

Fri tilgang til mengder av informasjon. Noe for norske myndigheter?

4. mars 2010 - 14:14

Staten, det er oss, heter det. Men myndigheter både i Norge og mange andre land sitter på mengder av informasjon, vår informasjon, som dessverre ikke er tilgjengelig.

Det vi tidligere har omtalt som den store offentlige skattekisten av data, ligger gjerne bortgjemt og glemt i interne systemer, forvaltet av etater og tilsyn.

Dataene er offentlig eiendom og betalt av innbyggerne over skatteseddelen. Etter norsk lov om offentlighet skal de som hovedregel være tilgjengelig.

Norske myndigheter og fornyingsdepartementet planlegger å tilby noe av dette gjennom en portal som samler ressursene. De er inspirert av tilsvarende tiltak fra land som USA med data.gov, Storbrittania med data.gov.uk og Danmarks digitaliser.dk.

I påvente av den norske portalen, kan Norges IT-minister la seg inspirere av den amerikanske storbyen Seattle.

Forrige uke slapp de løs mengder av offentlige data, til fri bruk av hvem som helst, inkludert næringslivet.

Portalen deres, data.seattle.gov, byr på strukturerte data som favner mye. Kriminalitetsstatistikk fra hvert enkelt distrikt, kartplassering til alt fra kollektivtransportmidler, skoler, offentlige toaletter, kirkegårder, badeplasser, helsestasjoner, parker, museum, bibliotek, sykehus, basketballbaner, fiskeområder og mye mer er med.

- Frislippet er del av et større initiativ for å gjøre offentlige data tilgjengelig. Dette skal bidra til en mer åpen forvaltning, heter det i en pressemelding fra byen, gjengitt av Seattle PI.

Senere skal også næringslivsbevillinger, sladdede politirapporter, nødsamtaler til politiet (911) og andre data gjøres tilgjengelig i samme portal. Borgermesteren i byen ber sågar om innspill til ytterligere forlag om datasett som kan gjøres tilgjengelig.

Alt sammen er forbilledlig samlet i en flott og brukervennlig portal. Hvert datasett er tilgjengelig både i programmeringsgrensesnitt (API-er) som JSON (JavaScript Object Notation) og REST (Representational State Transfer). Dataene tilbys også som kommaseparerte verdier, PDF, Excel, XML med mer.

Videre kan nettstedet skilte med dokumentasjon på hvordan man kan nyttegjøre seg av innholdet, inkludert kodeeksempler og diskusjonsforum for utviklere.

Det er til og med mulig å abonnere på egne RSS-nyhetsstrømmer som forteller om oppdateringer til hver eneste dataressurs.

Tilgang til skattekisten ser ut til å være gratis for enkeltpersoner, bloggere og mindre virksomheter. Egne priser gjelder for større private og offfentlige virksomheter.

Seattle oppfordrer utviklere til å nyttegjøre seg dataene de nå har frigjort. <i>Bilde: skjermbilde seattle.data.gov</i>
Seattle oppfordrer utviklere til å nyttegjøre seg dataene de nå har frigjort. Bilde: skjermbilde seattle.data.gov

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.