Seks av ti bedrifter angripes

- Alle kan rammes, advarer sikkerhetsekspert i Telenor.

4. mars 2009 - 08:35

Antall angrep mot norske PC-er er tidoblet i løpet av to år, viser tall fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Så mange som 900.000 datamaskiner i Norge kan ha blitt utsatt for datakriminalitet. 60 prosent av alle norske bedrifter har allerede vært angrepet av hackere. Det anslår Telenors sikkerhetsavdeling, ifølge et oppslag i Aftenposten.

Nedslående utvikling

IT-sikkerhetsselskaper og -organisasjoner advarer om et trusselbilde der stadig mer ondsinnet kode er i omløp. Ifølge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har vi nådd et veiskille. Nå skapes det flere ondsinnede enn normale programmer.

Likevel sitter så mange som 40 prosent av Norges befolkning på helt usikrede PC-er. Dette anslaget skal NorSIS ha kommet frem til i en fersk undersøkelse.

- De aller fleste merker ingen ting til slike angrep. Grunnen er a hackere har blitt flinke til å skjule sine spor de siste årene, sier Telenors sikkerhetsekspert Frank Stien til Aftenposten.

Alle kan bli rammet, advarer sikkerhetsekspert Frank Stien i Telenor.
Alle kan bli rammet, advarer sikkerhetsekspert Frank Stien i Telenor.

PC-er som ikke er sikret risikerer ifølge NorSIS å ufrivillig bli en aktør i utsendelse av søppelpost, spredning av ulovlig innhold og angrep av kritisk infrastruktur.

Telenor sendte i fjor varsel om datangrep til 3570 ulike bedrifter. Disse sto allerede under kontroll av hackere eller var i ferd med å bli angrepet.

Torsdag i forrige uke ble også Kripos rammet av ondsinnet kode, noe som førte til at de måtte ta ned deler av datanettverket. digi.no er i kontakt med Kripos og venter på en kommentar i denne saken.

- Dette kan ramme alle. Forskjellen er at de som er best forberedt oppdager det raskere og får fjernet maskinene. Alternativet kan bli at hele nettverket blir satt ut av spill, sier Stien til Aftenposten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.