MOBIL

Seks av ti har gamle mobiltelefoner hjemme

Rundt 60 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år leverer ikke inn mobiltelefoner, PC-er eller nettbrett når de ikke brukes lenger, ifølge Statistisk sentralbyrå. 

En gammel Iphone under lading. De aller fleste lar mobiltelefoner de ikke lenger bruker, bli liggende hjemme i skuffer og skap.
En gammel Iphone under lading. De aller fleste lar mobiltelefoner de ikke lenger bruker, bli liggende hjemme i skuffer og skap. Foto: Audun Braastad/NTB
19. sep. 2022 - 08:44

Befolkningen i denne aldersgruppen er i undersøkelsen Bruk av IKT i husholdningene spurt om hva de har gjort med sitt datautstyr som mobiltelefon, bærbar PC, nettbrett og stasjonær PC, de siste tre månedene, når utstyret ikke lenger er i bruk.

Det vanligste er altså å oppbevare utstyret hjemme, særlig gjelder det mobiltelefoner og bærbare PC-er eller nettbrett.

– Andelen av befolkningen som oppbevarer sin gamle mobiltelefon og bærbare PC eller nettbrett hjemme, er hele tre ganger høyere enn andelen som har levert de samme typene IKT-utstyr til gjenvinning, sier seniorrådgiver Yun Walther-Zhang i SSB.

61 prosent oppbevarer gamle mobiltelefoner hjemme, 57 prosent tar vare på sin gamle bærbare PC eller nettbrett, mens 26 prosent tar vare på sin gamle stasjonære PC.

Tall fra SSB viser også at bedriftene er flinkere enn husholdningene til å levere inn elektronikk for gjenvinning. Om lag ni av ti norske foretak leverer inn mobiltelefoner, PC-er og nettbrett som såkalt EE-avfall for gjenvinning når utstyret ikke blir brukt lenger.

Ine Opseth er logistikk- og ettermarkedssjef i Power. Hun sier de ser det som utfordrende at de fleste saker om tyveri av el-retur henlegges.
Les også

«Sikker boks» stjålet: Kundedata kan være på avveie

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.