TELEKOM

Seks fylker rammet av brudd i mobilnettet

Nytt fiberbrudd for Telenor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mai 2011 - 18:05

Oslo (NTB): Feil på to fiberkabler i Telenors landsnett fører til dekningsbrudd i store deler av landet mandag. Det kan ta hele natta å reparere feilen, varsler Telenor.

Fylkene som er hardest rammet er ifølge Telenor Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. I tillegg er dekningen i trøndelagsfylkene og Sogn og Fjordane, samt Buskerud svekket.

- Årsaken til problemene er at det er en fiberfeil både i Østerdalen og på Lillehammer, sier regional informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til NTB.

    Les også:

Leter etter feilen

Mens reparatører er på vei til Lillehammer, gjenstår det mandag ettermiddag fortsatt for Telenor å lokalisere hvor i Østerdalen den andre feilen befinner seg. Det kan ta lang tid før problemet blir løst, sier Meling.

- Det er vanskelig å spå hvor lang tid det vil ta å reparere feilen på Lillehammer, men det kan ta både kveld og natt. Vi driver med feilsøking for å finne feilen i Østerdalen, sier informasjonssjefen med ansvar for Vest-, Sør- og Øst-Norge.

Problemene startet ved 15-tiden med at dekningen for mobilkunder i Oppland, Hedmark, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark ble sterkt svekket. Senere ble det også klart at Sogn og Fjordane og Trøndelag ble rammet.

Forplantning

Meling forklarer at mye av telefontrafikken i Norge går via den rammede fiberringen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Når det blir brudd på to steder i ringen kommer ikke trafikken gjennom, og tar i stedet andre, mindre veier. Det fører til opphopning og dermed forplanter problemene seg til flere deler av landet.

- Hvis dette pågår lenge kan det forplante seg og skape større problemer. Desto større trykket er, jo færre samtaler kommer gjennom, sier Meling.

Post- og teletilsynet ser svært alvorlig på saken.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Vi har et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sier Aslaug Hagestad Nag, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet i Post- og teletilsynet til NRK.

Oppdatering: Hvis entreprenørene gjør alt riktig, vil trafikken kunne gå som normalt fra klokka 23.

- Vi har funnet skadestedet på Lillehammer, hvor entreprenørene er i gang med feilretting. De bør ha rettet feilen og skjøtet kabelen innen klokka 23 mandag kveld, sier Meling i Telenor til NTB.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.