
- Målene vi satte oss viste seg å være alt for beskjedne. Vi må nok oppgradere vår tekniske kapasitet tidligere enn det vi hadde tenkt, sier gründer Lars-Odin Mellemseter til digi.no.
Sammen med Vidar Hokstad og Geir Rasmussen, eks Spekter Interaktiv, startet han i år 2000 en Internett-tjeneste med personlige e-post-adresser.
I realiteten er de tre gründerne, som er i 20-årene, verdens største eier av internettadresser. På tjenesten går det an å registrere for- og etternavn før og etter alfakrøllen.
Det offisielle startskuddet var 1. februar.
Etter fem uker har man nådd rundt 100.000 registrerte nettbrukere, hvor av 50.000 er fra Norge og 20.000 fra Sverige. Resten er fra de andre landene og på de andre språkene som NamePlanet har lansert forløpende. Foruten norsk, svensk og dansk dreier det seg om engelsk, tysk, spansk og fransk. Etter hvert skal tjenesten tilby ti språk.
Opprinnelig het prosjektet My24.com, men så endret gründerne selskapsstrukturen, og navnet NamePlanet dukket opp ved juletider. Dermed tok gründerne seg bryet å kjøpe domenet nameplanet.com for 50.000 kroner av en "domenepirat".
- Det er noe ironisk ved akkurat det siden vi er det motsatte av det du kan kalle domenepirat. Vi gir bort personlige e-post-adresser gratis til dem som vil ha. Etter hvert vil vi også utvide virksomheten til å gjelde personlige hjemmesider under egne navn, sier Mellemseter.
Det var imidlertid en annen person som opprinnelig kom opp med idéen: Teknologiansvarlig Geir Rasmussen jobbet lenge i Spekter Interaktiv (tidligere Spekter Bergen), men sluttet da han kom opp med idéen etter å ha prøvd å registrere rasmussen.com og rasmussen.net.
- Dette er jo en tjeneste som folk absolutt vil ha og fristes av. Man synes det er morsomt med personlige navn på Internett, noe som også gjør det enkelt å huske navnet, sier Rasmussen.
Mellemseter tente såpass på idéen at han sluttet i doktorgradstudiene innen ledelse og organisasjonsutvikling ved Oxford før han var helt ferdig. Da hadde han studert i til sammen ti år. blant annet ved Harvard og Cambridge, og opparbeidet seg det han selv karakteriserer som "Norges største studiegjeld".
Etter starten har medlemsbasen økt eksplosivt. Bare sist onsdag var antall registrerte e-post brukere 84.000, det var fredag økt til 93.000, og tallet er i skrivende stund 98.978 (eksklusive 600-700 i et testpanel) mennesker (hvorav altså halvparten er nordmenn).
digi.no har tidligere testet den Linux-baserte tjenesten og konstatert at den fungerer meget bra.
Les digi.no's tidligere dekning:
NamePlanet: 10.000 brukere etter en dag
Bli personlig med NamePlanet
NamePlanet får inntektene sine kun indirekte fra de mange brukerne, gjennom reklame på trafikken.
- For å kunne segmentere skikkelig med budskapene fra annonsørene, for eksempel kommunikasjon rettet mot menn i aldreren 25-35 i Finland, trenger vi et stort volum, sier Mellemseter. De har betalt en mengde penger for å sikre seg personnavnene som de kan tilby i ulike land.
De har primært lagt beslag på .com, .net og .as-domener, men også 20 andre toppnivådomener skal være aktuelle. NamePlanet mener å ha et tilbud til drøyt 60 prosent av alle nordmenn, i andre land dreier det seg om opp til 95 prosent av befolkningen.
Geir Rasmussen innrømmer også at de må ha store mengder brukere for å få inn nok reklamepenger for å utlikne den store initielle investeringen av personnavn. Verken Rasmussen eller Mellemseter vil ut med hvor mye som er investert eller hvor stor medlemsbase de må nå opp i for å nå balanse i regnskapene.
En av de store fordelene er at kostnaden ved å rulle ut tjenesten i nye land er minimal.
- Det er helt fantastisk, vi trenger nesten ingen ting - utenom det å ringe et oversettelsesbyrå, sier Mellemseter som likevel sier at de på sikt skal etablere lokale salgs- og markedsføringsvirksomheter.
Per i dag finnes det 15 heltidsansatte og åtte deltidsansatte fordelt på Norge, Tyskland og Frankrike. Investorer i selskapet er Venture Partners og Four Seasons Venture Fond. I styret sitter blant andre Tim Jackson, grunnlegger av auksjonstjenesten OXL.com, britene som nylig kjøpte DinSide Auksjon.
Og nå skal det gjøres en ny emisjon for å skaffe markedsføringskroner.
- Vi skal hente inn rundt 50 millioner kroner. Jeg regner med at vi har brukt dette på markedsføring allerede før sommeren, det vil si gjennom tradisjonelle medier, sier Mellemseter. Til nå har de benyttet midler kun på Internett- annonsering.