Selger automatisk DVD-kopieringsprogram på nettet

Å kopiere DVD-filmer med DVD-Jons program krever litt tukling. Nå har en amerikaner lansert et helautomatisk program.

I utgangspunktet kan du ikke kopiere en DVD-film. For filmindustrien bruker et sikkerhetssystem som kalles Content Scrambling System (CSS). Alle DVD-spiller må derfor ha en 40-bits hemmelig nøkkel - det vil si tidligere hemmelig nøkkel. Men Xing Technology glemte å kryptere nøkkelen sin og dermed var systemet låst opp.

'DVD-Jon' satte sammen et program som dekrypterer DVD'er og ble så tiltalt av Økokrim for å bidra til piratkopiering. Jon har hevdet DeCSS-programmet ble skrevet for å gjøre det mulig å se på DVD-filmer under Linux, mens filmindustrien hevder programmet er ment for å kopiere DVD'er.

Økokrim har tatt ut tiltale mot DVD-Jon og rettssaken skal - etter en lang forsinkelse - snart opp. Men saken er allerede redusert til materiale av historisk interesse.

For DVD-Jon blir som den rene amatøren å regne sammenlignet med amerikaneren Robert Moore. For der DeCSS-programmet krever endel teknisk innsikt hos brukeren, har Moore gjennom sitt selskap 321 Studios lansert en programvarepakke som lar eiere av DVD-brennere kopiere filmer helt automatisk med et museklikk eller to.

Moore har tidligere lansert et program som kopierer ut innholdet fra en film-DVD til flere CD-plater. Men nå har han kommet med DVD X Copy, et program som kopiere en DVD-film direkte, skriver CNN.

Les også:

På sine nettsider skryter Moore over hvor enkelte det er. Programmet hans støtter en svært lang rekke av DVD-brennere av både DVD+R(W) and DVD-R(W)-typen. Programmet koster 100 dollar og kan lastes ned direkte fra selskapets nettside.


Moore markedsfører programmet sitt som et verktøy for å ta backup av DVD-filmer, men overfor CNN avfeier han filmbransjens kritikk med å skyve DeCSS-programmet foran seg.

- Det er fullt mulig å kopiere DVD-filmer i dag. Jeg gjør det bare mye enklere fordi folk har rett til å ta backup, sier han.

321 Studio har som ventet blitt saksøkt av filmbransjen og for å unngå å bli knust av store erstatningskrav forsøker Moore å blidgjøre dem. 321 Studio hevder overfor CNN at programmet deres legger inn nye sperrer på en kopi slik at den ikke kan kopieres videre. Programmet legger også inn vannmerker slik at man kan spore DVD-filmer som er kopiert til harddisker og spredd på Internett. Hvordan selskapet klarer dette uten å ødelegge filmene er dog uklart.

Til toppen