FORBRUKERTEKNOLOGI

Selger flere e-bøker enn papirbøker

Amazon.com har passert en ny milepæl med lesebrettet Kindle.

20. mai 2011 - 11:59

Verdens største netthandler, Amazon.com, melder at siden 1. april er forholdet mellom solgte e-bøker og solgte papirbøker fra deres nettsteder som 105 til 100.

Amazon har solgt bøker på nett siden juli 1995. Salget av e-bøker startet med lanseringen av lesebrettet Kindle i november 2007. Siden juli 2010 har salget av e-bøker vært større enn salget av innbundne bøker. I januar i år konstaterte Amazon at e-bøker også solgte flere eksemplarer enn paperback. I dag selger altså e-bøker bedre enn alle typer papirbøker.

E-bøker som distribueres gratis – flere millioner titler der opphavsretten gikk ut på dato etter 1923 – er ikke en del av denne salgsstatistikken.

 <i>Bilde: Amazon</i>
Bilde: Amazon

Amazon opplyser ikke hvor mange lesebrett de har solgt.

De forteller at de hittil i 2011 er solgt tre ganger så mange e-bøker som i samme tidsrom i fjor.

Pris ser ut til å være en avgjørende årsak til at amerikanske lesere velger e-bøker. Den mest populære Kindle-modellen i USA koster 114 dollar. E-bøker er vesentlig lavere priset enn papirbøker. Av 950.000 e-boktitler til salgs, koster 790.000 9,99 dollar (60 kroner) eller mindre.

En annen faktor er at Kindle er ikke bare et lesebrett: Det finnes applikasjoner som gjør at Amazons e-bøker kan leses på et stort utvalg nettbrett, smarttelefoner og pc-er, på plattformer som Apple, Windows, Android og Blackberry. En tjeneste sørger for å synkronisere bokmerker på tvers av brukerens leseapparater. En annen tjeneste tilbyr en personlig bokhylle på nett, slik at man har tilgang til samlingen på den ene betingelsen at man har tilgang til nettet. Skulle man miste alt i en flodbølge, er i hvert fall bøkene berget.

Norske forlag bør merke seg dette. Reaksjoner på deres e-bokinitiativ tyder på at leserne er utilfredse med både pris og brukervennlighet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.