FORBRUKERTEKNOLOGI

Selger iPhone-programmer i rekordtempo

Apple App Store vokser raskere enn iTunes, og er i ferd med å bli et viktig marked for programvare-bransjen.

Apple App Store gjør det enkelt å kjøpe applikasjoner, enten det gjøres direkte fra mobilen eller gjennom iTunes-programmet på PC-en.
Apple App Store gjør det enkelt å kjøpe applikasjoner, enten det gjøres direkte fra mobilen eller gjennom iTunes-programmet på PC-en.
15. sep. 2008 - 10:43

Apple dominerer MP3-markedet, og de er i ferd med å få solid fotfeste i mobilmarkedet med sin iPhone.

Enda viktigere enn selve mobilen, er Apples nettbutikk. Der kan brukerne kjøpe sanger, og også TV-programmer og filmer - hvis de bor i USA.

I forbindelse med lanseringen av iPhone 3G 11. juli, så lanserte Apple også App Store. Det er en en del av nettbutikken som lar brukerne laste ned spill og små programmer til sin iPhone, eventuelt iPod Touch.

Mange programmer er gratis, men det avgjør utviklerne selv. De setter en pris, som varierer fra 6 kroner og oppover, og så får de beholde cirka 70 prosent av inntektene selv. Resten tar Apple.

Steve Jobs sa i forrige uke at brukerne har lastet ned mer enn 100 millioner applikasjoner. I august ble det lastet ned 70 millioner applikasjoner, ifølge Techcrunch, og hvis tempoet holder seg så kan Apple nå en milliard nedlastede applikasjoner i løpet av det første året.

I såfall blir Apple App Store en særdeles viktig kanal for både små og store programvarehus, men så langt digi.no kan se, har ingen av de kjente norske programvareselskapene levert applikasjoner til iPhone gjennom App Store.

Til sammenligning så trengte låtsalget til iTunes godt over et år på å nå samme nivå. På den andre siden så er det langt fra alle applikasjoner som koster noe, og mange kommer med en særdeles lav prislapp.

Apple har også klart å hisse på seg mange utviklere i det siste. For å sikre kvaliteten på applikasjonene som er tilgjengelig til iPhone gjennom App Store, så forbeholder Apple seg retten til å avvise utviklere og applikasjoner.

Det har ført til høylytt misnøye blant utviklere som har investert tid og krefter i å lage en applikasjon, for så å stå der uten et marked når Apple sier nei.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.