FORBRUKERTEKNOLOGI

Selger mobil og bærbar pc som aldri før

Kraftig vekst for avansert forbrukerelektronikk, viser tall fra bransjen.

8. feb. 2011 - 14:31

Oslo/Bergen (NTB-Kjell Sletta): Folk som skal kjøpe seg radio, bør satse på en kombinert radio som kan ta inn både FM, DAB og kanskje internett, mener Elektronikkbransjen.

I fjor ble det solgt 833.000 radioer her i landet. Bare 81.000 av dem var digitalradioer, som skal bli den nye radiostandarden fra 2017.

Men stadig flere kjøper kombinerte radioer som kan brukes både før og etter at FM-båndet slukkes. Nå venter bransjen økende salg av slike radioer på bekostning av rene FM-radioer, som kan bli stumme om seks år.

Mobilrekord
Salget av mobiltelefoner var rekordhøyt i fjor. Totalt ble det solgt 2,5 millioner apparater. I gjennomsnitt kjøpte annenhver nordmann en ny mobil, viser tallene for fjorårets elektronikksalg som ble lagt fram av Stiftelsen Elektronikkbransjen tirsdag. .

Nesten halvparten av mobilene var såkalte smarttelefoner, og Elektronikkbransjen venter at andelen vil øke til 60 prosent i år. Den gjennomsnittlige levetiden for en mobil er bare to år.

Trenden er at de avanserte mobiltelefonene tar markedsandeler fra andre elektroniske apparater. Salget av MP3 gikk ned med 17 prosent. Salget av videokameraer falt med 16 prosent og stillbildekameraer med 4 prosent.

Ny vekst
Elektronikkbransjen kan vise til en vekst på 6 prosent i omsetning i 2010 etter to år med nedgang. Totalt ble det omsatt forbrukerelektronikk for 27,5 milliarder kroner.

For første gang viste salget av hvitevarer og småelektriske produkter høyere verdi enn lyd- og bildeproduktene. Den viktigste grunnen er at prisene på disse produktene har sunket de siste årene, mens prisene for elektriske husholdningsapparater har holdt seg ganske stabile, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen.

Velger bærbar PC
I fjor ble det solgt nær 1,5 millioner datamaskiner her i landet, av dem var over 1,1 millioner bærbare maskiner.

Salget av nettbrett kom for fullt i fjor høst, og bransjen venter kraftig økning i år. Det er en trend at nettbrettene tar markedsandeler fra salget av bærbare datamaskiner. Salget av mobiler ventes å holde seg fortsatt høyt.

Etter at regjeringen fredag gikk inn for å stenge FM-nettet i 2017 eller 2019 venter bransjen store endringer i salget av radioer.

Radio i endring
– Vi gir forhandlerne det råd at de skal orienterer kunder som kjøper radio om at rene FM-radioer kan bli ubrukelige fra 2017 eller senest fra 2019, og at de derfor bør velge en kombinert radio med DAB, FM og internett, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

De store kjedene i bransjen følger dette rådet:

– Det er allerede en sterk tendens til at folk kjøper radioer med både FM, DAB og internett, sier kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim i Expert-kjeden.

Han regner ikke med at forretningene vil kutte ut salget av FM-radioer med det første, men kundene vil få orientering om det som er på gang.

Elkjøp har lenge anbefalt kundene å kjøpe radioer med både DAB og FM, sier salgssjef for lyd og bilde i kjeden, Thomas Hegerlund.

– Vi kommer etter hvert til å fase ut de rene FM-radioene. Det er en prosess som har vært i gang, og de vil bli erstattet av kombinertradioer. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.